Такого розмаїття вишиванок, як на фольклорно-мистецькому фестивалі «У Борщівському краї цвітуть вишиванки», мабуть, більше ніде в Україні не побачити. Відбувається він уже увосьме. У кожному селі Борщівського району на Тернопільщині — свої узори (їх понад сто), своя техніка вишивки, свій стиль. Фаворитом, безперечно, є знаменита чорна борщівська сорочка (їй кілька століть), яка, на щастя, збереглася у місцевому краєзнавчому музеї, у приватних колекціях та в бабусиних скринях. Науковці дослідили, що фрагменти її вишивки багато в чому повторюють символи, характерні для трипільської культури. Сучасні майстрині, намагаючись відтворити техніку стародавнього шиття, додають щось своє. Ось звідки така багата палітра.
Паралельно відбувався кулінарний фестиваль «Борщ’їв». Борщ тут в особливій пошані, адже жителі краю небезпідставно вважають, що назва їхнього райцентру походить саме від цієї української страви. Тож борщі тут також на всі смаки. Кожне село пригощало своїм, фірмовим, та ще багатьма наїдками, випічкою. А майстер-клас з приготування борщу цього року давали не господині, а учасники АТО та волонтери.
Загалом на фестивалі наварили півтонни борщу, рибної юшки, каші. Пригощали ними учасників фестивалю безплатно. На знак подяки охочі могли зробити благодійні внески, які підуть на зимовий одяг для бійців.

Тернопільська область.

Фото Ігоря КРОЧАКА.