Згідно із законами України, що стосуються заборони комуністичної та нацистської пропаганди, місцеві ради протягом шести місяців з дня набуття ними чинності мають змінити назви вулиць, населених пунктів, демонтувати пам’ятники, зображення та інші символи тоталітаризму. Прийняти відповідні рішення та виконати всі необхідні дії повинні саме місцеві ради. Вони ж і облаштовуватимуть потім звільнений громадський простір.
Але ж депутатський корпус сьогодні в більшості випадків — це колишні регіонали та комуністи. У Житомирі, на-
приклад, хоч таких і не переважна більшість, проте на сесію, яка мала вирішувати це питання, вони просто не з’явилися. Що вже казати про міста і села, де колишні регіонали та комуністи мають більшість? Як, скажімо, у Харкові. Вони теж проігнорують сесію. Отже, не буде кворуму. І рішення прийнято не буде.
Хочеться вірити, що після чергових виборів склад депутатів місцевих рад стане більш демократичний та проукраїнський. Вони і приймуть потрібні рішення. Але ж закон вимагає вирішити питання до виборів. Очевидно, що в більшості випадків, особливо на сході країни, це неможливо. Тому, переконаний, Верховна Рада мала б внести зміни до законів і продовжити термін їх виконання, щоб новообрані депутати могли виважено втілити їх у життя.

Житомир.