Нині у Верховній Раді України перебуває місія Європейського парламенту з оцінки потреб на чолі з Петом Коксом (на знімку), яка має підготувати «дорожню карту» реформ українського парламенту. Місія працює на виконання меморандуму, підписаного між Головою Верховної Ради України Володимиром Гройсманом та Президентом Європейського парламенту Мартіном Шульцом.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман після зустрічі з керівником місії Європарламенту Петом Коксом наголосив на потребі кардинального оновлення роботи вищого законодавчого органу нашої держави. «Старими інструментами, старими традиціями українського парламенту ми не зможемо побудувати якісну роботу і забезпечити нові рішення нової якості, які б відповідали нашим європейським прагненням», — сказав В. Гройсман. — Потрібно побудувати серйозну системну роботу всередині парламенту, відкриту, публічну.
До того ж глава українського парламенту підкреслив, що процес реформування Верховної Ради не повинен бути заполітизований, щоб парламент став відкритим і публічним, а депутати максимально відповідально ставилися б до своїх завдань.
В. Гройсман запропонував провести дискусію всередині парламенту щодо проведення реформи, враховуючи думки як усіх депутатських фракцій, так і позафракційних народних депутатів.
Попередньо заплановано п’ять візитів до України місії Європарламенту. За словами Пета Кокса, представники місії мають намір провести опитування всіх народних депутатів України щодо реформи Верховної Ради. Керівник місії відзначив, що його робота потребує тиші і непублічності, проте, після її завершення буде презентовано звіт і проект реформування українського парламенту. Місія Європарламенту проведе зустрічі з лідерами всіх депутатських фракцій та головами парламентських комітетів. «В усіх парламентах світу політика — це конкурентний процес, але для виконання нашого завдання нам потрібен консенсус, а не змагання», — зауважив П. Кокс. У свою чергу, В. Гройсман відзначив, що реформа Верховної Ради, яка повинна відповідати високим європейським стандартам, не відбудеться за один день, бо на його погляд, є проблеми інституційної слабкості держави — органи влади іноді неадекватно реагують на виклики, що постають перед ними, та на питання, які ставить суспільство. Керівник парламенту також наголосив, що у процесі реформування Верховної Ради важливо створити такі дієві механізми, які відновлять довіру до українського парламенту, що традиційно є низькою, і дадуть якісні закони, що зможуть розпочати позитивні зміни.

Дослівно

Голова Верховної Ради Володимир ГРОЙСМАН:
— «Маємо перейти від так званої друкарні низької якості, яка друкує низькоякісну продукцію, до «фабрики законів», яка продукуватиме якісні законопроекти».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.