Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, Президент Петро Порошенко та Голова Верховної Ради Володимир Гройсман  учора під час розширеного засідання уряду говорили про перспективи підвищення соціальних стандартів для населення.


Незважаючи на покращення показників, які фіксуються в нашій економіці, не варто забувати про зовнішні та внутрішні виклики, які стоять перед нашим суспільством. На цьому наголосив глава парламенту Володимир Гройсман на зібранні в Кабінеті Міністрів. За його словами, нині варто закцентувати увагу на тих реформах, які ще належить втілити. «Ми маємо проводити зміни для підвищення якості в усіх сферах життя, — сказав він. — І відповідальна влада має розуміти, що підписує соціальний контракт із власним народом». В. Гройсман схвально оцінив успішні переговори про реструктуризацію боргу, завдяки яким, власне, і вдасться підвищити соціальні стандарти, і висловив переконання в тому, що парламент якісно та відповідально підійде до рішень, від яких залежить реальне втілення покращення життя населення. Водночас він наголосив: «Кожен долар, який ми отримуємо від міжнародних фінансових інституцій на забезпечення нашої фінансової стабільності, це тільки час, який ми маємо використати на впровадження реформ». «Я дуже хочу, щоб на цьому шляху ми побудували якісний діалог з парламентом, з фракціями коаліції, бо від синхронізації нашої роботи залежить спільний результат», — підкреслив В. Гройсман.

 

 

За словами В. Гройсмана, наступного пленарного тижня уряд внесе на розгляд парламенту низку документів, пов’язаних із реструктуризацією боргу, підвищенням соціальних стандартів, безвізовим режимом, створенням антикорупційної прокуратури тощо. Тож глава законотворчого органу звернувся до всіх міністрів із закликом у максимально стислі терміни надати всі належні документи, щоб народні депутати могли спланувати якісний пленарний тиждень. Голова Верховної Ради повідомив також про те, що віднині роботу із формування порядку денного змінено, щоб максимально професійно підходити до розгляду питань у парламенті. Для підвищення ефективності також розпочато реформу апарату Верховної Ради. «Парламент має повернути довіру українського народу і продукувати якісні законодавчі зміни, які стануть основою реформ у кожному секторі життя», — сказав В. Гройсман.

Світ не вірив у те, що нам вдасться підвищити соціальні показники раніше грудня, запевнив Президент Петро Порошенко. За його словами, про це відкрито говорили кредитори. «Лише об’єднаними зусиллями, внаслідок реструктуризації зовнішніх боргів, боротьби з корупцією і збільшення надходжень до бюджету нам вдалося досягнути такого результату», — наголосив він. Під час зустрічі глави держави, уряду та міністра фінансів із директором МВФ пані Крістін Лагард, одна із найкращих світових макроекономістів, сказала, що Україна і українці здивували світ своїми досягненнями за такий короткий проміжок часу. Особливо втішно з огляду на те, який негативний досвід має ця фінансова установа від минулої співпраці з нашою країною. «Це не лише комплімент, це визнання світом зусиль всієї країни, кожного громадянина, який знайшов мужність і сили відповідно поводитися», — зауважив Президент. Він повідомив, що статистика останніх двох місяців дає підстави сподіватися на спад інфляції. Це дасть можливість зайнятися реформуванням, щоб вийти із ситуації, в яку нас загнала війна.

За словами Петра Порошенка, ми виходимо на той проміжок часу, коли реформи починають приносити перші плоди. Проте позитивні зміни поки крихкі і ще не набули незворотного характеру. Тож він закликав всі політичні сили не переступати межу, яку в політичній конкуренції переступати не можна. «Особлива відповідальність на парламентській коаліції, — наголосив глава держави. — Чотири політичні сили підтвердили своє бажання спільно працювати заради України, і я вітаю це рішення. Інші варіанти більшості, ніж той, що існує, не розглядається навіть теоретично».

Петро Порошенко також закликав уряд підготуватися до засідання РНБО, яке відбудеться наступного тижня. Очікується, говоритимуть про збільшення витрат на армію.

 

Цитата

Президент Петро Порошенко:

 

«Підвищення соціальних показників на 13—18 відсотків не перекриють втрат, яких зазнали люди протягом останнього часу. Нам не варто перебільшувати цього рішення. Але його не можна і применшувати, бо воно має важливий не лише економічний, а й політичний характер. Воно символізує відповідальне ставлення влади до своїх обов’язків».

 

Міністр оборони України Степан Полторак, міністр соціальної політики Павло Розенко і міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі.

 

Міністр фінансів України Наталія Яресько.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.