Сьогодні голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер має офіційно оприлюднити цифри плану перерозподілу біженців. Проте глави окремих країн ЄС вже висловили готовність надати прихисток тим, хто шукає порятунку в Європі.


Так, прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон заявив, що країна прийме 20 тисяч сирійських біженців із таборів ООН. «Цим вчинком ми продовжимо показувати світу, що Британія — це країна надзвичайного співчуття, яка завжди захищає свої цінності та допомагає тим, хто потребує допомоги», — цитує промову Кемерона в Палаті громад інформаційне агентство AFP.


Президент Франції Франсуа Олланд також підтвердив, що його країна прийме додатково 24 тисячі біженців за планом Єврокомісії. Німеччина упродовж двох наступних років має прийняти ще 31 тисячу осіб. Про це повідомляють дипломатичні джерела агентства AFP. Понад 13 тисяч із них перерозподілять із Греції, 14 тисяч — з Угорщини, понад чотири тисячі — з Італії.


Тим часом біженці продовжують просуватися країнами ЄС, минаючи транзитом менш заможні держави, завдаючи їм при цьому чимало клопотів. Останні дні в центрі уваги продовжує перебувати Угорщина, де намагалися боротися з потоком мігрантів, споруджуючи на кордоні стіни, застосовуючи сльозогінний газ і заблоковуючи їх у окремих зонах. Днями у відставку подав міністр оборони Угорщини. Саме його відомству було доручено спорудження стіни на кордоні, повідомляє DW. До речі, уряд Угорщини не згоден з планом Єврокомісії розподілу мігрантів, вважаючи його нереальним для реалізації, оскільки в Шенгенській зоні відсутній контроль на кордонах.


Натомість у Німеччині, про яку мріє більшість переселенців, закликають країни ЄС збільшити такі квоти. Тільки в минулі вихідні німецький кордон перетнуло 20 тис. біженців. Канцлер Анґела Меркель запевняє співвітчизників, що країна здатна впоратися з цією кризою, повідомляє Euronews.