Прем’єр-міністра Японії Шіндзо Абе переобрано на посту лідера правлячої Ліберально-демократичної партії. Відбулося це автоматично, оскільки інших кандидатур на посаду голови ЛДП не було. Востаннє ліберал-демократи безальтернативно обирали свого лідера 2001 року, коли головою партії і прем’єр-міністром став Дзюінтіро Коїдзумі (очолював уряд з 2001 по 2006 роки).


Шіндзо Абе, як лідер партії, що перемогла на парламентських виборах, був главою уряду в 2006-2007 роках. Потім влада перейшла до Демократичної партії. 2012 року ЛДП знову перемогла на виборах, а Абе очолив уряд. Торік у грудні після позачергових виборів разом із партнером по коаліції — партією «Нова Комейто» — ліберал-демократи отримали дві третини голосів нижньої палати, що дало змогу почати рішучі, але не надто популярні в народі зміни. Нижня палата проголосувала за розширення повноважень сил самооборони Японії, зокрема надала їм право брати участь у військових діях за межами країни. Несхвально сприйнято в народі й намагання уряду Абе запустити деякі з атомних електростанцій, зупинених після Великого землетрусу і цунамі 2011 року, що призвели до аварії на АЕС «Фукушіма». Перший реактор на АЕС «Сендай» на острові Кюсю в середині серпня уже запущено.


Останнім часом свою реакцію на події дедалі частіше демонструє вулиця: відбуваються багатотисячні мітинги невдоволених рішеннями уряду та парламенту. Рейтинг підтримки уряду у вересні впав до 43,2%, а кількість тих, хто не підтримує його рішення, зросла до 46,4%.


На тлі світових економічних проблем та обвалів ринків прогальмовує й японська «абеноміка» — план Абе щодо виходу країни з рецесії. На думку представника МВФ, в Японії «відновлення економіки нинішнього року було нерівним і таким, що розчаровує». МВФ навіть розглядає можливість зниження прогнозів щодо зростання ВВП Японії в 2015-2016 роках.


В таких непростих умовах делегати від правлячої партії підтвердили свою довіру Шіндзо Абе і продовжили термін його перебування на посту на три роки. «Я зроблю все можливе для громадян країни. Перетворивши підтримку на силу, ми доб’ємося результату», — пообіцяв новий старий лідер.

Токіо.