Донецьку область відвідали старший радник з питань міграції Директорату із прав людини Ради Європи Лілія Гретарстдоттір і радник спеціального представника Генсекретаря Ради Європи в Україні Антоніна Віхрест. У Краматорську відбулася їхня зустріч із виконувачем обов’язків заступника керівника обласної військово-цивільної адміністрації Віктором Андрусівим.


Діалог був присвячений питанням інтеграції внутрішньо переміщених осіб у суспільстві.


За словами Лілії Гретарстдоттір, Рада Європи готова співробітничати в питаннях надання допомоги переселенцям з тимчасово окупованих територій по чотирьом напрямкам. По-перше, в урегулюванні юридичних проблем, з якими стикаються переселенці. По-друге, передбачається проведення освітніх тренінгів для юристів і посадових осіб, що взаємодіють із переселенцями. Також намічено забезпечення комунікації, інформаційного обміну між владою і населенням. І нарешті, країни-члени Ради Європи, що мають досвід подолання схожих проблем, готові поділитися ним відповідно до місцевих умов.


Віктор Андрусів у ході зустрічі підтвердив: обласна програма для внутрішньо переміщених осіб уже розроблена, і найближчим часом готується до прийняття. «Вона повинна забезпечити соціальний комфорт внутрішньо переміщених осіб у всіх сферах життя: охорони здоров’я, розвитку громадських організацій, спорту ... Один із пріоритетних напрямків — створення робочих місць і відкриття переселенцями свого бізнесу».

Донецька область.