Тривожна інформація: у країні швидкими темпами накопичуються неплатежі споживачів електроенергії та комунальних послуг. Серед боржників — і промислові підприємства, і громадяни, і комунальні компанії. Підвищення тарифів, тоді як споживачі не платять навіть за сьогоднішніми розцінками, може остаточно розірвати ланцюг «виробник—споживач», бо українці не готові віддавати більше за послуги, якість яких не змінюється. Крім того, в деяких населених пунктах на сході опалювальний сезон — під загрозою.

 

 


А от в уряді запевняють, що «технічно майже усе готове до початку опалювального сезону». Про це заявив днями під час круглого столу заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Едуард Кругляк. Посадовець закликав громадян активніше звертатися за субсидіями: «Якщо рахунок за теплопостачання в жовтні буде ще більш-менш прийнятним, то за листопад він значно збільшиться. Додайте сюди плату за газ, воду, квартплату. Тож населенню обов’язково потрібно оформлювати субсидії. Тим паче що у бюджеті на це є фінанси».

Деталі «передзимової» підготовки — у повідомленнях кореспондентів «Голосу України».

Готуйте свічечки, товариші «багатії»

Борги споживачів перед енергопостачальним підприємством «Запоріжжяобленерго» становлять 1,3 мільярда гривень. Майже половина цієї суми — 610 мільйонів гривень — на «совісті» Запорізького заводу феросплавів, найбільшого в області споживача. Зауважимо, що електроенергія — це 60% собівартості феросплавної продукції. Тому битва заводу за нижчі тарифи, яка триває кілька років, перейшла в іншу форму — тихого саботажу платежів.

Багатомільйонні борги накопичили й інші підприємства обласного центру. «Кремнійполімер» винен 105 мільйонів гривень, титано-магнієвий комбінат — 92 мільйони. Не відстають і комунальники: міський водоканал — 69 мільйонів гривень боргів, облводоканал (переважно через заборгованість бердянських споживачів) — ще 28,5 мільйона. Зрозуміло, що відключення всіх зазначених об’єктів неможливе з огляду на технічні, безпекові, санітарні та соціальні фактори.

Решта споживачів області поки що оплачують послуги, але чи надовго вистачить сил? Винахіднику Томасу Едісону приписують слова: «Ми зробимо електрику такою дешевою, що палити свічки будуть лише багатії». Схоже, відбувається процес «зворотної еволюції» в енергетиці України: із щоквартальним підвищенням тарифів за заморожених пенсій та зарплат навіть багатії перейдуть на свічки.

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

Запорізька область.

На прикордонній території шукають альтернативу газу

Для забезпечення Станиці Луганської електроенергією в області мають намір побудувати нову повітряну лінію. Орієнтовна вартість об’єкта — 20 мільйонів гривень. Нині виникла значна потреба в ньому у зв’язку з тим, що система електропередач потерпає від постійних обстрілів бойовиків. Крім того, постачання відбувається із Краснодонського району, непідконтрольного Україні.

Сьогодні основним джерелом електроенергії в області є Луганська ТЕЦ. Вона працює ізольовано від єдиної енергосистеми України, і це створює певні труднощі. Будівництво нової магістральної лінії «Донська—Новодонбаська» й підстанції «Кремінна», найімовірніше, затягнеться, а проблему треба розв’язувати сьогодні. «Тому ми вважаємо пріоритетним для нас підняти зруйновані лінії, які проходять через зону розмежування з територією Донецької області», — зазначив заступник керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Клименко. Вже вдалося досягти домовленостей щодо проведення робіт з окупованою територією. «Якщо раніше нас взагалі не пускали на той бік, посилаючись на мінні поля й постійні обстріли, то зараз робота зрушила з мертвого місця. Ми піднімаємо пошкоджені лінії у трьох напрямках — Весела Гора — Щастя, у районі Попасної та Золотого», — пояснив Ю. Клименко.

А мешканцям українських сіл на лінії розмежування пропонують перейти з газу на альтернативні види палива. Унаслідок обстрілів у Новоайдарському районі пошкоджено газопровід, без газу досі залишаються села Трьохізбенка, Кряківка, Сокільники та інші. Проектно-кошторисну документацію для відновлення лінії майже завершено, але роботи досі не розпочато через відсутність джерела фінансування. Загалом необхідно 18 мільйонів гривень. Доки в Києві вирішують це питання, мешканцям декількох населених пунктів Новоайдарського району радять перейти на альтернативні види палива. Проблеми з газом є і в Сєверодонецьку. На сьогодні Сєверодонецька ТЕЦ не має виділених лімітів на природний газ.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.