Постанова уряду №24 про преміювання бійців АТО, зокрема за знищену техніку ворога, діє вже 7 місяців. На цей період припало не лише умовне перемир’я, а й запеклі бої під Дебальцевим, Вуглегірськом, Широкиним, Мар’їнкою... Мало не щодня прес-центр АТО інформував про підбиті танки та БТРи бойовиків. Скільки «заробили» військовослужбовці минулого тижня, прозвітували представники силового відомства. Так, за інформацією речника Міноборони України Вікторії Кушнір, за знищену військову техніку противника наші бійці вже отримали понад 700 тисяч гривень. «Крім того, солдатам виплачено понад 3 мільйони гривень за успішне виконання бойових завдань у складі підрозділів та понад 58 мільйонів гривень за безпосередню участь у бойових діях», — повідомила вона.


Нагадаємо, перші звіти про трофейні танки силове відомство оприлюднило ще у березні. Тоді повідомлялося, що лише за місяць дії постанови Кабміну про винагороди в штаб АТО надійшли документи про 210 підбитих одиниць ворожої техніки, зокрема 30 танків.


Скільки ж нашим бійцям загалом вдалося знищити техніки та живої сили бойовиків за час АТО? Та які втрати становлять у ЗСУ? З такими запитаннями «Голос України» звернувся до Генерального штабу ЗСУ. Власне, ось сама відповідь:


«Станом на 4 вересня 2015 року втрати з початку ведення бойових дій становлять:


1) підрозділи незаконних збройних формувань:


особового складу — загиблими 15 156 осіб; озброєння та військової техніки — до 1 518 одиниць.


2) підрозділи ЗСУ:


особового складу — загиблими 1 564 особи, поранено 6 936; взято у полон 993 військовослужбовців (звільнено 916); озброєння та військової техніки — 1 474 одиниці».