Учора в столиці Білорусі робоча група з безпеки Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі продовжила своє засідання. Напередодні, 8 вересня, тут відбулася зустріч контактної групи в розширеному форматі (ОБСЄ—Україна—Росія + представники «ДНР»/«ЛНР»), якій передували круглі столи у підгрупах з економіки, безпеки, гуманітарних і політичних питань. На порядку денному обговорювали питання обміну заручниками, особливого статусу окремих районів Донбасу, проведення місцевих виборів, відведення від лінії розмежування танків і зброї калібром менш як 100 міліметрів. 

Робота над цим документом почалася ще на початку серпня, але у вівторок парафувати його так і не вдалося. Представники так званих самопроголошених республік вимагали від української сторони відведення техніки в районі Маріуполя, на що наші представники не погодилися. Дискусії на цю тему продовжилися вчора. На момент, коли верстався номер, підсумки її проведення ще були невідомі. А напередодні спеціальний представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі щодо України Мартін Сайдик анонсував наступне її засідання у білоруській столиці на 22 вересня. Вчора представник делегації сепаратистів на переговорах Денис Пушилін повідомив про зустріч сторін перемовників у режимі відеоконференції 11 вересня... Раніше представники «ДНР» і «ЛНР» закликати ОБСЄ виставити своїх спостерігачів на «їхніх» виборах («ДНР» — 18 жовтня, «ЛНР» — 1 листопада).

У відповідь на це запрошення місія Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ ОБСЄ) заявила, що не спостерігатиме за проведенням «виборів» у так званих Донецькій та Луганській «народних республіках», тому що вони не є державами — членами ОБСЄ. Про це повідомила її голова Тана де Зулуета, передають «РІА Новини».


Тим часом в адміністрації Президента констатують: з кінця серпня в зоні АТО спостерігається затишшя. Це дало привід багатьом спостерігачам говорити про «хисткий мир» і «заморожування конфлікту».


Народний депутат, координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук не поділяє оптимізму деяких експертів щодо Мінська-2 і вересневого затишшя на передовій. Каже, що в будь-який момент можливий новий виток ескалації конфлікту на сході нашої країни, щойно Путін скомандує «фас». І в такому разі вплинути на ситуацію буде складно і Україні, і нашим західним партнерам, тому що в Мінських домовленостях не прописано жодних гарантій їх виконання з боку РФ. І тому, так чи інакше, подальший розвиток подій — у руках кремлівського наполеона. Коментуючи ситуацію «Голосу України», Тимчук, зокрема, сказав:


— Ми (група «ІС». — Авт.) продовжуємо моніторити ситуацію в зоні АТО. Раніше справді спостерігалося на деяких ділянках відведення важкої техніки бойовиками. Однак за останній тиждень переконалися: ці маневри — лише ротація. Понад те, за Луганським напрямком відбувається додаткове перекидання артилерії.


Порошенко за допомогою Мінська-2 обрав тактику переведення вирішення конфлікту в політичну площину. Там прописано — проведення місцевих виборів. І переможців не можна буде достроково переобрати. А хто контролюватиме перебіг цих виборів. Адже, згідно з тими ж Мінськими домовленостями, лише після цього з Донбасу буде виведено російські війська. А це означає, що волевиявлення народу відбудеться під дулами автоматів РФ. Про яке українське законодавство тоді може йтися? Це буде Крим-2.


Нині Президент намагається не допустити псевдовиборів, анонсованих лідерами квазіутворень, а також внести зміни до Конституції вже після 25 жовтня. Але очевидно, що Росія й підконтрольні їй бойовики наполягатимуть на своєму сценарії, прописаному в Мінську-2, який суперечить інтересам України.


Усім вигідно вирішити конфлікт політичним шляхом. Але мета — різна. Путін змінив тактику батога на пряник і намагатиметься демонструвати виконання Мінських домовленостей (знову-таки на його умовах), щоб показати Заходу, що санкції з Росії можна знімати. Водночас Москва намагається повісити на шию Києва зруйнований Донбас, на відновлення якого знадобляться мільярди доларів, і при цьому контролюватиме його через мережу своїх людей — обраних до місцевої влади.