Футбол. Євро-2016. Кваліфікаційний раунд. 8 вересня.


Група С. Білорусь — Люксембург. 2:0. Македонія — Іспанія. 0:1.


Словаччина — Україна. 0:0.


Словаччина: Козачик, Пекарік (Салата, 51), Шкртел, Губочан, Дьомбер, Куцка, Печовський, Мак (Стог, 84), Гамшик, Дюріш, Віттек (Якубко, 66). Тренер — Ян Козак.


Україна: П’ятов, Федецький, Хачеріді, Ракицький, Шевчук, Степаненко, Рибалка, Ярмоленко, Ротань, Коноплянка, Кравець (Гладкий, 90+1). Тренер — Михайло Фоменко.


Рефері — Мартін Аткінсон (Англія).


Жиліна. Стадіон «Під Дубнем». 10 648 глядачів. 9 градусів.


Група Е. Англія — Швейцарія. 2:0. Литва — Сан-Марино. 2:1. Словенія — Естонія. 1:0.


Англія — 24 очки, Швейцарія — 15, Словенія — 12, Естонія — 10, Литва — 9, Сан-Марино — 1.


Група G. Ліхтенштейн — Росія. 0:7. Молдова — Чорногорія. 0:2. Швеція — Австрія. 1:4.


Австрія — 22, Росія — 14, Швеція — 12, Чорногорія — 11, Ліхтенштейн — 5, Молдова — 2.


Наші мали можливості, особливо в першому таймі. Було важко, бо грали проти «бетонної брили», котра не приховувала нічийного бажання. Словаки мали свіжіший вигляд. Але українці показали гідне вміння оборонятися.

Однак усе закінчилося, на жаль, не на нашу користь. І ті два матчі, котрі залишилися, найімовірніше, погоди вже не зроблять.


Склалося враження, що нашим футболістам і тренерам не вистачило трохи здорового авантюризму, бажання зіграти ризиковано по-дорослому. Адже перемога нам була потрібна — кров з носа.


Найбільше здивувало, що Фоменко зробив лише одну заміну, і то — уже в додатковий час. Хоча гріх критикувати команду, яка зіграла самовіддано, не шкодуючи сил. Тепер залишається тільки перейматися «бухгалтерією», прогнозувати. Скажімо, добре б посісти третє місце з найкращими показниками серед решти, кому не дісталися перепустки до Франції напряму.


До речі, збірна України очолює рейтинг третіх команд після восьмого туру. В її активі 13 очок без урахування матчів проти збірної Македонії, яка посідає останнє місце в групі. Далі в рейтингу — Хорватія і Угорщина (по 12 очок), Албанія (11), Швеція, Ірландія, Словенія (по 9), Ізраїль (7) і Туреччина (6).


З другого боку, ще не факт, що ми обов’язково обіграємо Македонію на її полі 9 жовтня та Іспанію вдома 12 жовтня...


Михайло Фоменко:


— Результат по грі. Здебільшого ми за рахунок характеру витримали такий темп. Словаки намагалися не пропустити, їх улаштовувала нічия. Нас ні, тому ми прагнули переломити гру. Створювали якісь напівмоменти. Не вдалося дотиснути.


— Чого забракло для того, щоб забити?


— Хлопці обирали нелогічні рішення. Де треба було віддавати, вони гальмували розвиток атаки, де потрібно було обігрувати, намагалися віддати м’яч. Хоча претензій ні до кого не було.


— Що далі?


— Шанси є завжди, навіть коли їх немає...

 

«Дуель» Марека Гамшика (ліворуч) і Тараса Степаненка.


Фото ФФУ.