МЗС Республіки Болгарія офіційно повідомило, що країна відмовилася надати Росії свій повітряний коридор для прольоту її військово-транспортних літаків до Сирії в період з 1 по 24 вересня 2015 року. Підставою для цього стала некоректна інформація російської сторони щодо мети польоту та характеру вантажу, що його мали перевезти, зазначається в повідомленні МЗС. Прес-секретар болгарського МЗС Бетіна Жотева пояснила, що Софія мала «достатньо інформації, яка викликала серйозні сумніви щодо характеру вантажу в літаках».

В останні тижні Росія посилила військову підтримку армії президента Сирії Башара Асада в її протистоянні з бойовиками «Ісламської держави», повідомив болгарський інформаційний портал darіknews.bg. Видання відзначає, що на останньому економічному форумі у Владивостоці сам Володимир Путін підтвердив факт доставки обладнання до Сирії та навчання військовослужбовців сирійської армії, а також не виключив розміщення там російських військ. Darіknews з посиланням на британські ЗМІ повідомляє, що Росія поблизу сирійського портового міста Латакія почала будівництво своєї найбільшої військово-повітряної бази за кордоном.


Російські депутати вже висловили невдоволення рішенням Софії та пообіцяли їй адекватну відповідь. Так, перший заступник голови комісії з закордонних справ Держдуми Леонід Калашников заявив, що рішення Болгарії «з точки зору двосторонніх відносин не входить у жодні рамки». А заступник голови Держдуми Микола Левичев назвав це рішення недалекоглядним і пригрозив: «Ми запам’ятаємо цей недружній хід і знайдемо йому адекватну відповідь». На його думку, «керівництво Болгарії своїм рішенням — чим би воно не було продиктовано — приєдналося до табору противників діючої системи міжнародних відносин». Найобразливішим обвинуваченням для влади суверенної Болгарії було те, що нібито вони керувалися при ухваленні рішення не загальноприйнятими нормами, а «взяли під козирок» під тиском США, бо є її васалами.


Чи не правда, знайомі залякування й обвинувачення, які українці від північно-східного сусіда чують уже майже два роки? Та це ще не вся історія з дозволом на проліт літаків з «гуманітаркою». Повертаючись до обвинувачення про васалів, варто зазначити одну деталь — минулої суботи Кремль спочатку звернувся з подібним проханням до Греції, вважаючи, якщо звідти надійде «добро», то вже «братня» Болгарія нікуди не подінеться. Хоча на маршруті прольоту до Сирії вона і розташована першою. І поки в Афінах взяли паузу на роздуми, Софія заборонила російським літакам летіти із сумнівним вантажем над своєю територією. Таким чином, для Греції відразу ж відпала необхідність у розгляді кремлівського запиту. І тоді з Москви посипалися погрози...


У вівторок, виступаючи на телеканалі bTV, міністр оборони Болгарії Ніколай Ненчев назвав рішення на заборону прольоту над країною літаків із сумнівним вантажем «єдиним і найправильнішим». «Не сумніваюся, що міністр закордонних справ Даніел Мітов прийняв це рішення на підставі дуже глибокого аналізу. Він одержав надійну інформацію, обговорив її із прем’єром Бойко Борісовим, і із президентом Росеном Плевнелієвим», — повідомив міністр оборони. На його думку, це рішення не повинно було настільки загострювати відносини між Болгарією та Росією. «Ми не ведемо агресивної політики стосовно будь-кого. Ми суворо дотримуємося правових норм і пріоритетів, позначених у рамках ЄС і НАТО, і дотримуємося тих рішень, які ухвалюють ці колективні органи», — заявив Ніколай Ненчев. За його словами, якби літаки після відмови в повітряному коридорі вторглись у простір Болгарії, то вона б діяла суворо за законом. «А він ясно наказує, що наші винищувачі повинні в рамках 15 хвилин перехопити літаки-порушники, локалізувати і розпізнати їх, а потім попередити, що їм необхідно приземлитися на визначеному нами аеродромі. Якщо вони відмовляться зробити це, то ми повинні почати інші дії, про які я не хочу навіть нагадувати», — пояснив скоріше Кремлю, ніж болгарам, міністр оборони.

Але Кремль глибоко образився на Софію через виконання нею союзницьких зобов’язань і спільних рішень. І буде мстити. Як? Майбутнє покаже.