Учора президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер (на знімку) виступив із щорічним зверненням до Європарламенту. Увагу було зосереджено на економічній ситуації в ЄС, конфлікті в Україні, кліматичних змінах, можливому виходу з Євросоюзу Великої Британії... Але левовову частку промови було відведено біженцям та плану перерозподілу мігрантів, повідомляє DW.

 

 

Жан-Клод Юнкер заявив про брак єдності в ЄС і наголосив, що прибуття великої кількості мігрантів є серйозним викликом для Євросоюзу. Як уже повідомляв «Голос України», Німеччина, до якої прагне більшість мігрантів, підтримує їх розподіл між країнами за квотами, натомість деякі країни, зокрема ті, що приєдналися до ЄС відносно нещодавно, виступають проти зобов’язальної системи.


Попри це, є нагальна потреба переселити ще 120 тисяч біженців, розподіливши їх за квотами серед держав-членів. 14 вересня мають зустрітися глави МЗС країн Євросоюзу, щоб обговорити надані Єврокомісією пропозиції. «Ми пропонуємо другий надзвичайний механізм переміщення 120 тисяч осіб із Греції, Угорщини та Італії. Це має бути зроблено в обов’язковому порядку», — повідомив Юнкер. Він також поінформував, що водночас Євросоюз посилить захист своїх кордонів і висилатиме більшу кількість нелегальних мігрантів, повідомило Reuters. Юнкер закликав європейців усвідомити, що ЄС розглядають як місце «притулку і надії», і не зважати на країну походження біженців.


Ці мігранти тікають від війни. «Та кількість людей, які приходять сьогодні із Сирії, завтра, може бути, приходитиме з України. Хіба ми робитимемо різницю між біженцями?» — цитує Юнкера «Європейська правда». «Ми можемо будувати стіни, ми зможемо будувати паркани. Але немає такої стіни, на яку ви б не змогли вилізти, якщо втікаєте від терору».


Водночас щодо України було озвучено й більш оптимістичну перспективу. Пан Юнкер пообіцяв зробити все від нього залежне, «щоб Європейська рада дозволила безвізовий режим поїздок для українських громадян. Якщо необхідні умови будуть виконані, це має бути зроблено». При цьому він заспокоїв тих, хто вважає, що Шенгенську угоду (зокрема, пункт про безвізовий простір) з огляду на мігрантську кризу буде скасовано. «Шенген — це унікальний символ європейської інтеграції, і він не буде скасований в рамках мандата цієї комісії», — зауважив президент Єврокомісії. А це — щонайменше до 2019 року.


Також Жан-Клод Юнкер повідомив, що Єврокомісія пропонує створити надзвичайний трастовий фонд в розмірі 1,8 млрд. євро зі спільних фінансових засобів для допомоги країнам Африки. «Завдяки цьому фонду ми хочемо забезпечити тривалу економічну стабільність, щоб боротися з причинами міграції», — зауважив президент.


До слова, стало відомо, що Австралія також має намір прихистити 12 тисяч біженців з Сирії та Іраку. Це оголосив прем’єр-міністр країни Тоні Еббот. За словами глави уряду, йдеться передусім про жінок, дітей з переслідуваних меншин, які отримали тимчасовий притулок в Йорданії, Лівані та Туреччині.