Учора за участю Президента України Петра Порошенка та Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана відбулося засідання Ради регіонального розвитку, до складу якої входять голови обласних рад та держадміністрацій, міські голови, представники Кабінету Міністрів та інших органів виконавчої влади, ЦВК, РНБО, голова СБУ, Генпрокурор та інші посадовці. У роботі Ради регіонального розвитку також взяли участь представники ОБСЄ, зокрема, керівник місії зі спостереження за місцевими виборами.


Тема — реформа з децентралізації та відповідні зміни до Конституції. А також місцеві вибори 25 жовтня. Настрій — напружено-робочий.


Першим узяв слово Президент, зробивши низку політичних заяв. Зокрема, глава держави наголосив, що головним пріоритетом для влади має стати роз’яснювальна робота з децентралізації — дискусії повинні відбуватися в кожній області, роз’яснювати кожен окремий пункт реформи.

«Після прийняття проекту змін до Конституції до розгляду Верховною Радою і схвалення Конституційним Судом і Венеціанською комісією має бути розгорнута дуже змістовна дискусія у суспільстві», — сказав Порошенко.


Президент підкреслив, що децентралізація дає не лише соціально-економічний ефект, а й має геополітичне значення, наближаючи нас до європейської моделі (за основу реформи було взято польську модель). «Реформа є гарантом подальшої демократизації країни, — зазначив Порошенко. — Вперше за 24 роки нашої історії Президент та уряд, київська влада добровільно позбавляється частини своїх надзвичайно важливих повноважень і передає їх територіальним громадам — на користь виконкомів, які формуються місцевими радами». До того ж глава держави вкотре наголосив, що децентралізація не має нічого спільного з федералізацією, а українська Конституція залежатиме виключно від українського народу, а не від Москви чи Вашингтона.


Доля конституційних змін у частині децентралізації залежатиме від прогресу виконання Мінських угод, — переконаний Президент. Глава держави відзначив, що вперше за останні три дні на фронті — тиша, і не було жодного пострілу, що свідчить про те, що Мінські угоди працюють. Це дозволило зберегти багато життів. Але водночас Порошенко наголосив, що треба укріплювати нашу армію і бути готовим у будь-який момент до наступу.


Президент також категорично і чітко заявив: якщо Мінські угоди порушуватимуться і, не дай Бог, дійде до військового чи надзвичайного стану, він подасть відповідне рішення до Верховної Ради, і тоді ніякі зміни до Конституції не голосуватимуться. Водночас Порошенко наголосив, що спрямовує свої дії на те, щоб такого сценарію не допустити.


Прямо під час засідання Ради регіонального розвитку Президент України підписав Указ про проведення демократичних, чесних і прозорих виборів 25 жовтня 2015 року.


Ще одна політична заява глави держави — що місцеві вибори мають відбутися на тих територіях Донбасу, які підконтрольні українській владі, у тому числі й у Маріуполі. Водночас заступник голови ЦВК Андрій Мегера висловив застереження щодо можливості гарантувати безпеку під час проведення виборів на Донбасі. Утім, у ЦВК готові виконувати всі рішення вищого керівництва держави.


Щодо проведення виборів у Маріуполі, Президент заявив, що це місто стало символом українського Донбасу. «І не довіряти, не дати можливості висловитися мешканцям Маріуполя щодо майбутньої влади буде несправедливо», — підкреслив Порошенко.


Голова місії ОБСЄ зі спостереження за місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня, Овтрам Каетана де Зулуета розповіла, що вчора відкрито виборчий офіс місії. Місія ОБСЄ складається з 16 експертів із різних держав, наступного тижня до неї приєднаються довгострокові спостерігачі, які працюватимуть в усіх регіонах, де проводитимуться місцеві вибори.


Загалом на виборах будуть присутні до 100 довгострокових і ще 600 короткострокових спостерігачів, які прибудуть власне на день виборів. Це вже 12 місія ОБСЄ, яка працює в Україні з 1999 року. Остаточний звіт місія має намір оприлюднити приблизно за два місяці після виборів.


Голова місії відзначила, що ОБСЄ не завжди спостерігає за місцевими виборами, однак зараз, під час проведення виборів в Україні, міжнародна присутність буде дуже важливою.


На початку зібрання Президент також заявив, що країна має найближчим часом почути результати професійного розслідування сутичок під парламентом 31 серпня. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запевнив, що це буде зроблено.


Перед початком зібрання його учасники жваво обговорювали ще одне питання — можливість переформатування уряду. Зокрема, міський голова Львова Андрій Садовий заявив журналістам, що цей процес уже може розпочатися з п’ятниці.


У свою чергу, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман наголосив: «Питання децентралізації влади — це не просто питання поглядів, це питання розуміння необхідності змінити країну».


«Запорукою нашої європейської інтеграції, успішності має бути побудова належної системи врядування», — заявив глава парламенту, зазначивши, що реформа з децентралізації дозволить підняти стандарти життя до рівня європейських. Він охарактеризував цю реформу як «ключ, який дозволить побудувати належну систему врядування, включити громаду у розвиток України, побудувати якісну економіку», додавши, що без її проведення неможливі секторальні реформи.


«Роль цього складу парламенту — забезпечити європейську інтеграцію у рамках своїх повноважень, ключем до якої є належна система управління — децентралізація влади», — сказав В. Гройсман.


Голова Верховної Ради наголосив, що завдяки першим крокам із фінансової децентралізації надходження до загального фонду місцевих бюджетів збільшилися майже на 40%. Водночас він зазначив, що ці кошти будуть «реінвестовані у якість життя». Зокрема, сказав В. Гройсман, у Херсоні загальний бюджет поповнився на понад 61 млн. грн.; у Вінниці — на 219 млн. грн., у Ковелі (Волинська область) — на 28,7 млн. грн. порівняно з аналогічним періодом попереднього року; у Рубіжному (Луганська обл.) на ремонт доріг заплановано 3,7 млн. грн., а на ремонт покрівель житлового фонду — 1,5 млн. грн.; в Ірпені (Київська обл.) на реконструкцію та капремонт доріг виділено 25 млн. грн., на розвиток інфраструктури міста — майже 14 млн. грн.


У цьому контексті керівник парламенту наголосив на важливості забезпечити послідовне виконання законодавчих норм щодо матеріальної основи місцевого самоврядування у бюджеті на наступний рік.


В. Гройсман також підкреслив, що завдяки закріпленню на законодавчому рівні інструментів добровільного об’єднання громад місцеві вибори відбудуться вже у 159 об’єднаних громадах. «Ці громади стануть конкурентними, сильними, здобудуть успіх, а за ними прийдуть сотні тисяч інших», — сказав він.


Голова Верховної Ради наголосив, що базові принципи організації повноцінного місцевого самоврядування закріплені у проекті змін до Конституції України у частині децентралізації. Зміни до Основного Закону, нагадав він, отримали схвальну оцінку Венеціанської комісії, яка констатувала, що проект повністю відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування. «Це Конституція зі знаком якості. Вона по-справжньому європейська», — заявив В. Гройсман, додавши, що ці новації підтримуються представниками місцевого самоврядування.


Глава парламенту зауважив також, що у розвиток оновленого Основного Закону потрібно буде ухвалити низку законодавчих актів, зокрема, про префектів, про місцеве самоврядування.


Голова Верховної Ради піддав критиці аргументи опонентів децентралізації, зауваживши, що «сьогодні нас починають залякувати з різних причин: хтось не розуміє, хтось робить це навмисно, хтось хоче розколоти країну, хтось — побороти владу, хтось — здобути певні відсотки на виборах і намагається нав’язувати певні, абсолютно незрозумілі речі». «Ця фальш буде відкрита», — зазначив він.


В. Гройсман закликав до необхідності проведення діалогу для того, щоб «залучити якомога більше людей до формування поглядів на справжнє місцеве самоврядування», до відповідальності та єдності у питанні децентралізації. Він також наголосив на відповідальності місцевої влади, яка, за його словами, повинна не тільки отримувати ресурси, а й мати власне бачення розвитку громад.


«За будь-яку реформу потрібно боротися, і питання децентралізації влади є ключовим. Це боротьба з минулим і за майбутнє, — наголосив керівник парламенту. — Я боровся і боротимуся за децентралізацію в Україні, за самостійне, ефективне, відповідальне місцеве самоврядування і за те, щоб у держави були якісні механізми, які дозволять забезпечити територіальну цілісність, незалежність нашої держави».

 

ДОСЛІВНО

 

Президент України Петро ПОРОШЕНКО: 


— У жодному разі не допущу децентралізації в питаннях оборони, національної безпеки, зовнішньої політики, боротьби з корупцією, забезпечення захисту прав і свобод громадян. З цього приводу проводиться і буде проводитися централізована державна політика. Україна є, була і стовідсотково буде унітарною державою. Як би не хотілося змінити цей унітарний устрій нашим ворогам, ми ніколи на це не підемо.

 

ФАКТ

 

За даними останніх соціологічних досліджень, 74% українців позитивно ставляться і підтримують реформу з децентралізації.

 


Матеріал підготували Юліана ШЕВЧУК та прес-служба парламенту.

 

(Зліва направо): віце-прем’єр-міністр України, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, Президент України Петро Порошенко, перший заступник глави адміністрації Президента Віталій Ковальчук.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.