Схоже, візиту на «мирні перемовини» до російських «братів» в окупований Крим, що закінчився затриманням трьох бійців 79-ї аеромобільної бригади, українським юристам нелегко буде дати правову оцінку. Як повідомив «Голосу України» військовий прокурор Херсонського гарнізону, майор юстиції Юрій Гром, прокуратура вже скерувала до військової служби правопорядку вимогу провести службове розслідування за цим екстраординарним фактом і надати всі матеріали.


«Вчинок десантників не можна кваліфікувати як дезертирство — адже вони зовсім не мали наміру тікати від служби. Так само він не є незаконним перетином державного кордону: бійці перетнули тільки адміністративну межу з анексованим півостровом, — підсумовує Юрій Володимирович. — Можливо, крапки над «і» вдасться розставити по тому, як троє незаконно затриманих військовослужбовців повернуться на материкову Україну. Але наразі жодних матеріалів до Єдиного реєстру досудових розслідувань військова прокуратура не вносила».


У військовій прокуратурі Херсонського гарнізону кажуть, що з такими випадками у своїй практиці ніколи не стикалися. Тож історія з десантниками буде для правників свого роду прецедентом — підставою для аналізу у фаховій літературі. Хоча у прокуратурі погоджуються: краще б ні таких прецедентів, ні підстав для них ніколи не виникало.

Херсон.