Микола Скорик (на знімку), народний депутат України від Опозиційного блоку, який представляє у Верховній Раді інтереси жителів Одеської області, вважає, що в сучасній геополітичній ситуації Одесі потрібно дати більше свободи, зокрема й у фінансовому плані.

 


«У спокійний економічний час Одеса давала в державний бюджет удвічі більше, ніж одержувала в усі зведені бюджети. Тому для неї децентралізація — це бюджетна децентралізація, коли на нашій території залишатиметься левова частка податків. Насамперед це 100% податків доходів з фізичних осіб, це 50% податку на прибуток, це акциз із вироблених товарів. Це те, що справді дасть регіону змогу розвиватися, і те, що дасть можливість регіону відчути себе в гідній європейській країні», — зазначив Микола Скорик.


Депутат навів приклад з історії міста, коли там діяв режим порто-франко. За словами Миколи Скорика, в Одеси з самого моменту її заснування не було особливих геополітичних переваг, та й гавань там досить посередня з точки зору якості. Проте завдяки грамотній економічній політиці тодішньої місцевої й центральної влади, яка дозволила і створила на території міста зону вільної торгівлі порто-франко, вдалося досягти економічного дива — у короткий період Одеса стала третім за важливістю містом у тодішній імперії.


«Сьогодні левова частка податків має залишатися на території регіону. Тоді ми можемо говорити про здатність регіону розвиватися, про те, що зароблене регіоном він і буде витрачати на свій розвиток, а в держави повинні залишитися функції зовнішньої політики, функції оборони й контролю», — резюмував Микола Скорик.


Одеська область.