Цивілізований світ повинен засудити минулі й нинішні дії Росії з переселення українців. Про це заявила народний депутат від Блоку Петра Порошенка Оксана Юринець (на знімку — з мікрофоном) під час конференції «Європа Карпат» у рамках економічного форуму, який проходить у місті Криниця-Здруй (Польща).

 

 

Вона нагадала, що 71 рік тому почався перший період депортації українців з Польщі, коли Польський комітет народного визволення й УРСР підписали угоду «Про евакуацію українського населення з території Польщі й польських громадян з території УРСР». «Це була жахлива сторінка в історії українців. Ми не можемо замовчувати або заговорювати цю тему. Нехай історики досліджують, а ми мусимо пам’ятати, що це була справа рук злочинного тоталітарно-комуністичного режиму, спадкоємцем якого є Росія. Вона нині робить те само з кримськими татарами й українцями з Донбасу. Обов’язок усіх цивілізованих держав засудити ці (і минулі, і сучасні) події в історії. А наше завдання — забезпечити депортованих правами», — сказала О. Юринець.


Вона нагадала, що протягом 1944—1946 рр. з території Польщі було депортовано майже півмільйона українців. А потім ще 170 тис. у рамках операції «Вісла».


Говорячи про сучасну геополітичну стратегію Росії, Оксана Юринець підкреслила, що основна увага Кремля була спрямована на Україну й Білорусь, проте й в інших сусідніх державах, зокрема членах ЄС, Росія вибудовувала для себе нові можливості. «Москва зосередилася на Молдові, Південному Кавказі й навіть східних зонах Європейського Союзу. Російська Федерація користується політичними, етнічними, релігійними й соціальними проблемами країн Центрально-Східної Європи, щоб збити кожну державу регіону зі свого шляху», — додала парламентарій.


Оксана Юринець переконана, що країни Центральної й Східної Європи не повинні сьогодні розглядати свою безпеку винятково в рамках НАТО, а намагатися паралельно вибудувати регіональну політику безпеки мережі, де Україна має стати стратегічним партнером. Певним результатом у цьому напрямі, за словами Оксани Юринець, є створення спільної україно-польсько-литовської бригади для участі в міжнародних миротворчих операціях.

Як повідомляє прес-служба «Солідарності», вони проводяться на підставі мандата Ради Безпеки ООН і рішень уповноважених органів Литви, Польщі й України. Важливо, що угода відкрита для приєднання інших держав, а тому має перспективу стати ключовою ланкою безпеки в країнах Центрально-Східної Європи.

 

ЦИТАТА

 

Народний депутат Оксана ЮРИНЕЦЬ:


«У різні часи й у різних державах Росія завжди знаходила собі ницих поплічників. Важливо, щоб це усвідомлювали сучасники. Керівництву деяких держав варто було б читати курс лекцій на історичну тематику перед тим, як вони вступатимуть у змову з російськими посіпаками».


Фото зі сторінки Оксани Юринець у Фейсбуці.