Президент України Петро Порошенко під час виступу в парламенті заявив: Конституція має передбачати, що Автономна Республіка Крим є національно-територіальним утворенням, через яке кримськотатарський народ реалізує своє право на самовизначення. Голова Верховної Ради і Конституційної комісії Володимир Гройсман запропонував провести публічне громадське обговорення конституційних змін, до якого долучився і «Голос України». Ми продовжуємо ознайомлювати читачів з думкою відомих українських експертів, юристів, політиків та громадських діячів стосовно змін до Основного Закону.

 

Рефат Чубаров (на знімку), народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу, член Конституційної комісії:

 


— Нинішні зміни до Конституції — актуальні. Сьогодні треба готувати правову базу, в тому числі щодо особливості тимчасово окупованого Криму, оскільки повернення його має відбуватися чесно, відкрито. Ми повертаємо не тільки територію, а й людей. Тому для нас дуже важливо, наскільки громадяни в той момент, коли Крим повертатиметься до складу України, розумітимуться у своєму майбутньому. Всі — хто проти і за нашу країну і хто мовчав — повинні мати правові параметри свого майбутнього.


Відповідні зміни до Основного Закону вже готуються. Незабаром буде створено робочу групу в складі Конституційної комісії, яка опікуватиметься питаннями Криму. Як тільки напрацювання будуть готові, ми їх обговоримо на Конституційній комісії і потім надрукуємо. Зміни передбачатимуть повноваження Криму і найголовніше — правові норми, котрі спрямовуватимуться на внутрішнє співуправління півостровом, тобто на організацію місцевої влади. Не тільки будуть задекларовані рівні можливості, а й створені правові механізми, які забезпечуватимуть рівність співуправління Кримом мінімум трьома етнічними спільнотами: російською, кримськотатарською і українською. Вони становлять 98,5 відсотка населення півострова. Якби це було передбачено в діючому законодавстві, то не було б окупації Російською Федерацією Криму.


Крім того, Конституційна комісія провела величезну роботу щодо децентралізації. Вже є напрацювання в частині правосуддя, які широко обговорюватиме суспільство. Так ми виправимося за те, що перша частина роботи з децентралізації не розглядалася широким загалом, а тільки серед фахівців та експертів. Згодом на суспільне обговорення будуть винесені інші розділи Конституції, у тому числі і про Крим.