«Дві гарні звістки зі Страсбурга: щойно Європейський Парламент ухвалив резолюцію щодо українських політичних в’язнів у РФ, яка констатує незаконність та політичну вмотивованість дій російської влади щодо Сенцова, Кольченка, Савченко та інших і закликає негайно звільнити всіх громадян України», — написав на своїй сторінці у Facebook Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. У зв’язку з цим Європарламент закликав Раду ЄС підготувати список осіб, відповідальних за викрадення, незаконне утримання та засудження громадян України, і застосувати щодо цих посадовців візові та фінансові санкції. 

 

Крім того, у відповідь на моє запрошення, Конференція президентів Європейського Парламенту ухвалила рішення про відрядження делегації спостерігачів на місцеві вибори в Україні 25 жовтня. Зазвичай Європейський Парламент не моніторить місцеві вибори. Ці рішення є черговим свідченням небайдужості і солідарності інституцій ЄС з Україною, наголосив глава українського парламенту.


Депутати ЄП вимагають не лише відпустити ув’язнених, а й покарати причетних до розслідування їхніх справ. Зокрема, розглянути відкинуті раніше звинувачення у тортурах. Парламентарії нагадали, що звільнення незаконно утримуваних громадян України є частиною Мінських домовленостей. На жаль, нескладно спрогнозувати реакцію Москви на цей документ. Тим більше, що серед його авторів — німецький депутат Ребекка Гармс, якій свого часу заборонили навіть в’їжджати до Росії.


Водночас продовжують підтримувати українців за гратами й представники європейського громадського суспільства. Днями майже 40 письменників, публіцистів, режисерів, акторів, педагогів, активістів із Словаччини та Чехії виступили з відкритим листом до Володимира Путіна, вимагаючи звільнити незаконно ув’язнених і засуджених громадян України. «Ми вимагаємо повного скасування судових вироків і звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва і Олексія Чирнія», — заявив один із авторів петиції, словацький громадсько-політичний діяч Юрай Месік, інформує Укрінформ.


Не стоїть на місці й справа авіакатастрофи рейсу МН-17. Постійний представник України в ООН Юрій Сергєєв прогнозує, що країни, які входять до групи розслідування цієї трагедії (Нідерланди, Малайзія, Австралія, Бельгія та Україна), проведуть зустріч під час 70-ї сесії Генеральної асамблеї, яка відкриється 15 вересня, й приймуть рішення щодо подальших кроків по створенню міжнародного трибуналу.


Вл. інф.