Події на фінансових ринках Азії в останні дні переживали кульбіти, важко піддавалися логіці і передбаченням.


Найбільш дражливим залишався ринок Китаю, який продовжував впливати на провідні ринки світу. За останні два місяці він пережив кілька падінь, в результаті чого провідний шанхайський індекс Shanghaі Composіte втратив 43%, а капіталізація фондового ринку впала на 3 трлн. доларів.


Готуючись до супер-параду, присвяченого закінченню Другої світової війни, влада Піднебесної влаштувала кількаденний перепочинок на фондових майданчиках і відкрила їх тільки 7 вересня. Того саме дня провідні індекси відновили свій поступальний рух вниз.


Слідом за китайськими поповзли вниз індекси й інших азійських бірж. Торги на найбільшій в Азії Токійській фондовій біржі намагалися встояти в понеділок, відхилившись від початкових показників всього на 0,5 — 1%, однак у вівторок теж не втрималися. Аналітики стверджують, що на ситуацію на біржових «полях» вплинуло оприлюднення нових даних про обсяги зовнішньої торгівлі Китаю за січень-серпень. Вони скоротилися в річному вимірі на 7,5% до 2,56 трлн доларів.


Проте і в самій Японії були причини для зниження інтересу інвесторів до торгівлі на фондовому ринку. Це від’ємні показники щодо зростання ВВП країни у другому кварталі, зниження споживчих витрат. Тож не дивно, що гойдалка на торгах у Токіо різко пішла вниз, у мінусі опинилися Sony, Canon, Toyota Motor, продовжувала втрачати Toshіba.


На 0,6% просів і південнокорейський індекс KOSPІ. Корейська вона упала до п’ятирічного мінімуму.


Та найцікавіше у вівторок торги відбувалися на майданчиках самої Піднебесної. Шанхайський індекс Shanghaі Composіte на початку сесії впевнено знижувався, на середині торгів становив мінус 2,3%, але перед закриттям торгів різко підскочив і в підсумку опинився в плюсі на 2,93%. Повторився звичний для попередніх днів сюжет: різке зростання індексу незадовго до завершення торгів. З чого можна зробити висновок, що в ситуацію втручається регулятор.


Коментуючи такі перепади, експерти відзначають, що фондові ринки Китаю — зовсім не той механізм обміну інформацією та корегування цін, який працює в країнах з розвинутими ринковими механізмами. Це — скоріше «вітрина великих успіхів великої країни». Індекси можуть падати чи підніматися, але на економіку це впливає мало. Так було на початку 2000-х, і в 2007-2008 роках, коли індекси «летіли» вниз, а економіка — вгору. І хоч нині ситуація інша, експерти застерігають, що надто переоцінювати вплив біржових котирувань на економіку Піднебесної не варто.


Шалене прагнення до позитиву і готовність «ділом» відгукнутися навіть на оптимістичні обіцянки політиків продемонстрували азійські ринки у середу. Одним із таких позитивних сигналів став виступ китайського прем’єра Лі Кецяна на міжнародному економічному форумі в Швейцарії, де очільник уряду запевнив, що жодних ризиків для світової фінансової системи китайська економіка не несе, перспективи її зростання високі.


В Японії пожвавлення торгів виникло після прес-конференції прем’єра Шіндзо Абе, де йшлося про перезавантаження «абеноміки» та готовності до рішучих дій, зокрема прем’єр пообіцяв з наступного року більш як на 3,3% скоротити корпоративні податки. Заяви Абе сколихнули ринок і дали додатковий імпульс торгам. Токійська фондова біржа стала рекордсменом у зростанні котирувань серед азійських ринків. Насправді в досягненні рекордних показників зіграли роль кілька факторів, серед них і сенсаційний спад котирувань напередодні. Інвестори потягнулися за недооціненими акціями, тим більше, що послаблення єни, вкупі зі зниженням у перспективі корпоративних податків створюють непогані можливості для інвестиційної діяльності.


Слідом за активністю в Токіо позитивну динаміку показали й інші ринки. Але учора початок торгів знову засвідчив зниження зацікавленості інвесторів до вкладання грошей в акції. Всі ці розкачування гойдалки демонструють одне — невпевненість і нестабільність ринків.

Токіо.