Громадський форум компанії «Стеж за грошима», що відбувся в Кіровограді, привернув увагу громади до проблеми проведення чесних місцевих виборів. Його активісти обіцяють під час кампанії оприлюднювати в ЗМІ та соціальних мережах результати виявлених фактів порушень політичними партіями та кандидатами вимог чинного законодавства про місцеві вибори, звертатися зі скаргами до компетентних органів із вимогою відповідного реагування.


Тим часом представники політичних партій та потенційні кандидати на посаду міського голови Кіровограда підписали майже традиційні перед виборами декларації відповідальності. Декларанти зобов’язалися до 1 жовтня оприлюднити на веб-сайті партії (та особистому) і надіслати Громадському руху «Чесно» декларацію за минулий рік. До 20 жовтня оприлюднити детальний проміжний фінансовий звіт про надходження та витрати на виборчу кампанію. А до 30 жовтня — остаточний фінансовий звіт про надходження та витрати на виборчу кампанію.


Крім того, в разі обрання, щороку оприлюднювати свою декларацію на офіційному веб-сайті міської ради, підтримувати запровадження доступних та простих інструментів демократії участі (громадські слухання, місцеві ініціативи та електронні петиції), проведення щорічного незалежного зовнішнього аудиту всіх комунальних підприємств та оприлюднення аудиторського висновку та звіту тощо. Підписанти також пообіцяли голосувати тільки особисто та бути присутніми не менш, як на 76 відсотках від загальної кількості засідань міської ради та відповідних комісій за кожен звітний рік. А ще щоквартально публічно звітувати перед громадою.
Наскільки реально такі кроки вплинуть на чесність та прозорість виборчої кампанії, покаже час. А поки що, навіть не криючись, два потенційні кандидати на посаду міського голови Кіровограда від імені благодійних фондів роздають гроші та продуктові набори в обласному центрі. Неважко здогадатися, на що саме сподіваються вони під час виборів.


Розірвати замкнуте коло, на думку регіонального координатора всеукраїнської кампанії «Стеж за грошима» Анатолія Стояна, легко. Найперше потрібне бажання громади стежити за фінансуванням виборчих кампаній. Сьогодні таке бажання вже мають третина наших громадян, необхідно лише дати їм інструменти контролю за політичним фінансуванням. Сьогодні це можна зробити через рух «Стеж за грошима».


Кіровоград.