Передбачаючи, що вибори до місцевих рад будуть складні, низка громадських організацій Тернополя утворила коаліцію «За чесні вибори». Її учасники підписали меморандум про співпрацю. 


«Уже нині очевидно, що претенденти застосують старі й нові технології впливу на вибір громадян, — зауважує один з ініціаторів створення коаліції, керівник громадської молодіжної організації «Нівроку» Володимир Ханас. — А він має бути усвідомленим». За перебігом кампанії стежитимуть координатори. Для них проведуть тренінги. У Фейсбуці навіть створили групу «За чесні місцеві вибори». Тут оприлюднюватиметься оперативна інформація, а також кожен зможе повідомити про порушення виборчого права. Мета — не допустити впливу на усвідомлений вибір громадян.


До речі, виборчий процес стартував і у 26 об’єднаних громадах Тернопільщини, де відбуватимуться перші місцеві вибори. Це найбільша кількість в Україні. Загалом ЦВК дала дозвіл на проведення виборів у 85 об’єднаних громадах. Як відомо, депутати обласної ради не підтримали проект Перспективного плану формування територіальних громад краю, хоча збиралися з цього приводу кілька разів.


Тернопільська область.