В одному з найавторитетніших спортивних вищих навчальних закладів не тільки в Україні, а й світі — НУФВСУ — відбулася прес-конференція, присвячена 85-річчю закладу та презентації книги «Національний університет фізичного виховання і спорту України. Літопис великого шляху».
Урочистості зібрали керівників міністерств та відомств, органів державної влади, спортивних комітетів та товариств, федерацій з видів спорту, уславлених випускників — олімпійських чемпіонів та призерів, ректорів національних та іноземних вищих навчальних закладів.

Ректор НУФВСУ Євген Імас розповів представникам ЗМІ і численним гостям про славну історію закладу. Про його досягнення і сучасну діяльність.
Зокрема, про те, що в НУФВСУ підготовлено понад 30 тисяч тренерів, учителів фізичного виховання, фахівців із фізичної реабілітації, спортивних менеджерів, фахівців з фітнесу і рекреації. Випускники вишу працюють у вітчизняних і зарубіжних клубах, інших закладах.
За ініціативи науково-педагогічних працівників університету в Україні створено сучасну навчально-методичну базу підготовки кваліфікованих фахівців для сфери фізичної культури і спорту. Сформовано всесвітньовідомі наукові школи у галузі спортивної науки.
«Усі роки університет підтримував репутацію повноцінного європейського вищого навчального закладу, — розповів Євген Вікторович. — Тут працювали світила європейської та світової науки, видатні вчені-фундатори відомих наукових шкіл і напрямів.
Традиції минулого розвиваються і сьогодні. Нині у стінах нашого університету навчаються понад три тисячі студентів, підготовку яких забезпечують майже триста викладачів, з них — понад сорок докторів наук і професорів та понад сто кандидатів наук і доцентів.
Варто сказати, що в університеті функціонують Центр підвищення кваліфікації та післядипломної освіти, аспірантура та докторантура».

* * *

«32 роки тому я вступив до цього вишу, тоді Інститут фізкультури, — розповів журналістам і гостям президент Національного олімпійського комітету України, олімпійський чемпіон Сергій Бубка. — Ніби все було вчора. Це справді унікальний університет, студенти та випускники якого завоювали 295 олімпійських нагород, серед яких 112 золотих медалей. Вважаю себе щасливою людиною, бо мені випало навчатися саме в цьому вищому навчальному закладі, який виховав величезну плеяду видатних особистостей: спортсменів, тренерів, наукових діячів. І в нашій країні, і за кордоном НУФВСУ має високий авторитет.
Дуже приємно, що Національний олімпійський комітет і Національний університет фізичного виховання та спорту разом реалізовують велику науково-освітню діяльність, спрямовану на підготовку висококваліфікованих кадрів, на успішний виступ на провідних міжнародних спортивних стартах та виховання здорової нації.
Проведення численних національних та міжнародних наукових форумів, конференцій, семінарів з підвищення кваліфікації, наукове супроводження підготовки наших олімпійців, видання спільно з університетом та Олімпійською академією України на чолі з Марією Булатовою унікальної олімпійської літератури — ці та багато інших програм ми спільно втілили в життя та будемо продовжувати реалізовувати і в майбутньому».
Головний олімпієць країни побажав керівництву вишу, викладацькому складу та студентам успіхів та благополуччя, а головному спортивному університету країни — процвітання.

* * *

Президент Національної академії педагогічних наук України, голова Студентської спортивної спілки України Василь Кремень зосередив увагу на тому, що в університеті створено потужну педагогічну школу. А ще НУФВСУ — базова організація, котра делегує великий загін спортсменів найвищого класу в студентські збірні країни, котрі прославляють Україну на Всесвітніх універсіадах.

* * *

З великою увагою присутні слухали Володимира Платонова — знаменитого вченого і педагога, котрий на посаді ректора очолював НУФВСУ з 1986-го по 2012 рік, відзначеного найвищою нагородою МОК «Олімпійським орденом». І тепер Володимир Миколайович, як кажуть, людина, молода душею і тілом, продовжує ділитися своїм величезним досвідом і знаннями зі студентами і викладачами, він — радник ректора університету.

Геннадій БРАНИЦЬКИЙ, випускник НУФВСУ 2000 року.

Фото з архіву «Голосу України».