Два народні депутати — Максим Курячий і Олександр Вілкул — заявили про своє бажання стати міським головою Дніпропетровська.

Вийти з коми

За словами Максима Курячого, його плани збігаються з єдиною позицією фракції «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» у Верховній Раді. Народного обранця підтримує значна парламентська делегація — перший заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Ігор Кононенко, голова бюджетного комітету Андрій Павелко, колишній міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко, комбат Юрій Береза, депутати Вадим Денисенко, Олександр Черненко, Михайло Кобцев, Вадим Нестеренко й Костянтин Усов.


— Поділяю тривогу земляків за долю нашого міста, — зазначив депутат. — Дніпропетровськ показав приклад патріотизму й мужності у відсічі сепаратистської загрози й путінської агресії. Згуртувався заради збереження миру і єдності України. Але сьогодні боляче бачити, як на тлі потужного патріотичного підйому й консолідації городян наше місто ділять рейдери, корупціонери, приховані сепаратисти.


Максим Курячий вважає, що потрібні для людей рішення не ухвалюються, бюджетні кошти витрачаються таємно, комунальне господарство пронизане корупційними схемами, а місто перебуває в управлінській комі.


— Дніпропетровську вперше загрожує масштабний колапс. І це в той час, коли розширено права місцевого самоврядування, а грошей у бюджетах стає дедалі більше, — сказав він. — Десятки тисяч родин стали заручниками бізнес-інтересів окремих осіб.


Парламентарій вважає, що міський голова має бути найманим робітником городян, якого контролює місцева громада, а не бізнес-угруповання, — центром політичної рівноваги й об’єднання, захисником і представником інтересів міста у найвищих кабінетах влади.

 

Працювати з усіма

 

Водночас народний депутат Олександр Вілкул заявив, що Дніпропетровськ має стати містом єдності й примирення, прикладом розвитку для всієї України.


— У нашого міста — колосальний потенціал. Ми реалізували багато проектів, більшість із них було зупинено цією владою, — сказав він. — Ми не тільки відновимо проекти й завершимо їх, а й реалізуємо нові. Зроблено чимало, але необхідно зробити ще більше. Я хочу зберегти Дніпропетровську ім’я, повернути йому колишню міць і славу.


Свої основні пріоритети як майбутнього міського голови Олександр Вілкул окреслив так: відновлення промисловості міста, забезпечення городян робочими місцями, стабілізація тарифів у ЖКГ, ремонт доріг, будинків, розвиток освіти й охорони здоров’я, захист і підтримка мешканців міста.


— Завдання — побудувати сучасне європейське місто, у якому комфортно жити, — наголосив народний депутат. — Я розумію весь обсяг і масштаби необхідних завдань, а також розумію, що все це необхідно зробити за досить короткий термін. При цьому забезпечуючи високу якість і ефективність.


До того ж, додав Олександр Вілкул, голова європейського міста повинен бути максимально аполітичним і мати підтримку міськради. Тому він має намір зробити все, щоб чвари й негаразди, які сьогодні мають місце, відійшли у минуле.


— Я опиратимуся на фракцію «Опозиційного блоку», — заявив Олександр Вілкул. — У виконавчій владі працюватиму винятково з професіоналами, не залежно від їх політичної приналежності.

Дніпропетровська область.

Мовою цифр

 

За даними облстату, станом на серпень підприємства Дніпропетровська заборгували своїм працівникам понад 63 мільйони гривень зарплати. Житлових будинків цьогоріч прийнято в експлуатацію на третину менше, ніж 2014-го. Кількість городян за перше півріччя скоротилася на 4,3 тисячі осіб.