«Децентралізація — панацея чи троянський кінь?» — така дискусія за участю Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана сьогодні відбудеться у Києві на 12-й щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES).
Учора ранкову сесію зустрічі відкрив Президент України Петро Порошенко. Він почав з того, що повідомив: «Остання розмова у «нормандському форматі» два дні тому посилила мої почуття стриманого оптимізму. Припинення вогню діє вже майже два тижні, і це більше не мрія», — заявив глава держави, додавши, що уперше за два роки ми маємо 24 години справжнього перемир’я, без пострілів та жертв.


Виступаючи перед провідними експертами світу у галузі політики безпеки, Петро Порошенко особливу увагу звернув на конфлікт на Донбасі. Попри оптимізм, він нагадав, що «драматичні події ще далеко не скінчилися, оскільки десятки тисяч військових і безліч важкого озброєння, танків, артилерії, ракетних систем залпового вогню та іншого військового спорядження російського агресора стоять не лише біля наших воріт, а й на українській землі». 

 

«Однак я розумію, що альтернативи політико-дипломатичному врегулюванню, на жаль, не існує», — резюмував він. Під Мінськими угодами, нагадав Президент, він розуміє, по-перше, припинення вогню, по-друге, відведення важкої зброї, по-третє, звільнення військовополонених і допуск спостерігачів ОБСЄ і лише потім, по-четверте, — політичне врегулювання.


Цього разу організаторам зустрічі вдалося зібрати провідних європейських та американських політиків й експертів. Ці імена настільки відомі, що можна не згадувати посад, які вони посідали чи посідають нині. Серед них — Жозе-Мануель Баррозу, Строуб Телботт, Александр Квасневський, Хав’єр Солана, Тоні Блер, Радослав Сікорський, Карл Більдт, Ельмар Брок, Йоханес Ган, Домінік Стросс-Кан, Шимон Перес.


Такій впливовій та представницькій аудиторії Петро Порошенко нагадав, що Україна розраховує на те, що Захід залишиться її вірним союзником не лише у питанні санкцій. «Час об’єднати наші зусилля для реформування та вдосконалення інститутів та інструментів, які покликані служити принципам і нормам міжнародного права, на зразок права вето у Раді Безпеки ООН. Агресія Росії проти України наочно продемонструвала їх недоліки. Я сподіваюся, що ми почнемо відповідну дискусію під час майбутньої 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, оскільки російська агресія проти України та окупація Росією Криму повністю зруйнували поствоєнну систему безпеки, зробили її неефективною», — заявив Президент. Зі свого боку він пообіцяв, що Київ впроваджуватиме трансформаційні процеси, попри те, що «складно робити реформи у країні, що перебуває у стані війни».


Після виступу Петра Порошенка почалася дискусія про відновлення безпеки у Європі. Тема більш ніж актуальна, враховуючи, що сам захід — щорічна зустріч Ялтинської Європейської Стратегії — вже другий рік поспіль відбувається у Києві, а не у столиці кримських курортів. Їхати до Ялти сьогодні не комільфо не лише для українських, а й для закордонних політиків. Позиції з приводу відновлення безпеки у Європі були різноманітними.

«Я не вірю в ефективність домовленостей великих країн, які робляться, зазвичай, на спинах малих», — заявив один із учасників дискусії, наполягаючи, що справжнє відновлення безпеки має бути результатом змін у міжнародних організаціях, передусім, НАТО. Радикальнішою була екс-президент Латвії Вайра Віке-Фрайберга. Характеризуючи російську політику, вона переважно користувалася термінами з психіатрії, натякаючи на абсолютну непередбачуваність та нераціональність кремлівської влади. З другого боку, дещо шокував аудиторію директор Інституту економіки Російської академії наук Руслан Грінберг, який, очевидно, намагаючись показати себе лібералом, визнав, що у контексті українсько-російських відносин йому досі заважає «комплекс старшого брата»...


Однак, на щастя, завдання таких зустрічей, як Ялтинська, не полягає у пошуку остаточної відповіді. Це швидше клуб впливових людей, які збираються, щоб звірити годинники з важливих питань. Утім, послухати виступи флагманів європейської думки все одно цікаво.

 

На знімку на передньому плані зліва направо: Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, засновник та член Наглядової ради Ялтинської Європейської Стратегії, бізнесмен, громадський діяч Віктор Пінчук, Президент України Петро Порошенко.

 

Бернар-Анрі Леві, Жозе-Мануель Баррозу.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.