Бійці-«іноземці» нагадують про обіцяну легалізацію

Бійці АТО, піддані інших держав, які воюють на нашій стороні проти російської агресії на Донбасі, вчора підписали звернення до Президента України із приводу надання їм українського громадянства.

Нагадаємо, «Голос України» у номері за 20 серпня в матеріалі «Громадянство як нагорода за український патріотизм» уже писав про цю ситуацію, в якій опинилися іноземці, що зі зброєю в руках захищають наш суверенітет. Згідно із законами мирного часу, багатьом із них загрожує депортація, а на батьківщині — кримінальна відповідальність. Принаймні у РФ і Білорусі. Там добровольців-легіонерів уже взяли на замітку місцеві спецслужби, каже Дмитро Бєлогорцев, який в 2014 році воював у складі батальйону «Донбас». Потім бійцеві керівництво Нацгвардії відмовило в оформленні на офіційну військову службу через відсутність українського паспорта...
— А між Україною та Республікою Білорусь підписана «унікальна» угода про спрощений порядок зміни громадянства, згідно з якою здобувачеві необхідно з’їздити до Мінська і там одержати особливий «відкріпний» паспорт. На основі цього документа вітчизняна міграційна служба дасть добро (якщо на це є підстави) новому громадянину України, — пояснює співрозмовник. — Мій білоруський паспорт незабаром закінчиться. Якщо до війни я міг поїхати його поміняти, то зараз під час перетину кордону мене просто посадять... Знайомий уже спробував так зробити і прямо з поїзда його відправили до СІЗО.
Коли за покликом серця, а не за орденами і почестями «іноземці» ішли на нашу війну, то не думали про міграційні закони. Щоправда, це питання ставили представникам влади, і їм пообіцяли — усе вирішимо. Зверталися до глави держави, до комісії з питань надання громадянства при Президентові України. На жаль, безрезультатно. 
Ця ситуація вирішується або волею Президента (швидкий варіант), або через процедуру законопроектів. За словами народного депутата України Дмитра Добродомова, йдеться про спрощення надання громадянства окремим категоріям (законопроект № 1901) і про проходження військової служби у ЗСУ іноземцями й особами без громадянства (законопроект № 2389 авторства Дмитра Тимчука). Мовляв, пропонується така послідовність: спочатку слід легалізувати бійців-іноземців як військових, а потім одержання громадянства за особливі заслуги. Залишається лише проголосувати ці законопроекти в другому читанні.
У свою чергу, бійці-«іноземці» стверджують: порушили важливу для них тему і звертаються до Президента не заради скандалу.  Мета одна — законним шляхом легітимізувати свою присутність в Україні та продовжити її захищати.