Конституційна комісія схвалила проект змін до Основного Закону в частині правосуддя та вирішила відправити його до Венеціанської комісії для отримання висновку. Водночас триває широке обговорення цього документа. Своїм баченням щодо можливих новацій та перспективи судової реформи з «Голосом України» поділився голова Вищої ради юстиції, член Конституційної комісії Ігор БЕНЕДИСЮК (на знімку).

— У судової реформи є перспектива, але не сьогоднішнього дня. Не можна робити зміни революційними методами. Це довгий еволюційний процес, в тому числі виховування думки суспільства, яке має розуміти, що таке судова влада, ставлення до неї, повага. З другого боку, судова влада повинна відповідати вимогам громадськості.
У Конституції має бути чіткіше прописаний статус Вищої ради юстиції, з її правами і місцем у судовій системі. Це має бути представницький орган, який уособлював би судову гілку влади. Він має брати участь як у бюджетному процесі, так і в законодавчому. Адже сьогодні ми зіткнулися з парадоксальною ситуацією, коли представників Феміди карають за застосування закону, до написання якого вони не мають жодного стосунку. Якщо суспільство готове провести радикальне очищення судової влади, то має бути готове і до надання суддям реального незалежного статусу. Вкрай важливо, щоб судова влада отримала низку важливих інструментів для здійснення своїх функцій та гарантування незалежності, серед яких, наприклад, право надавати висновки з усіх законопроектів стосовно системи судоустрою, статусу суддів, доступу громадян до правосуддя.
Справді, є позитивні зміни, і вони вже відбулися стосовно формування Вищої ради юстиції. Її чисельність збільшиться до 21 особи. Крім того, зменшиться політичний вплив виконавчої і законодавчої влади на суддів. Повноваження стосовно обрання і звільнення представників Феміди, тобто зняття недоторканності і арешт, перейдуть від Верховної Ради до Вищої ради юстиції. Тому загалом зміни до Конституції в частині правосуддя вважаю позитивними.