Внутрішньо переміщені особи повинні отримати право голосу на місцевих виборах, які відбудуться 25 жовтня. На цьому наголошують представники парламентської групи «Партія «Відродження». Відповідні законопроекти вже давно зареєстровано в парламенті.

«Нині у Верховній Раді зареєстровано вже три варіанти законопроектів, які можуть відкрити можливість голосування на місцевих виборах для тимчасово переміщених осіб і вирішити правову колізію, що склалася. Співавторами одного із законо-проектів є представники громадськості. Для нас принциповий не автор, а розв’язання проблеми. Тому наступного тижня народні депутати із групи «Партія «Відродження» наполягатимуть на включенні до порядку денного всіх трьох законодавчих ініціатив щодо голосування переселенців. Проблема вже набула розголосу і на міжнародному рівні, глава держави також має висловити свою позицію», — повідомив перший заступник глави партії «Відродження», представник України у Венеціанській комісії Володимир Пилипенко. Водночас він додав, що на ім’я глави держави буде подана відповідна петиція.
За словами В. Пилипенка, їх законопроект передбачає можливість голосування шляхом тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Тоді як в альтернативних законопроектах ідеться про зміну місця реєстрації особи, тобто зміну виборчої адреси. «Депутатська група партії «Відродження» і партія «Відродження» ухвалили рішення і відповідально заявляють, що для нас не є принциповим, який законопроект буде в підсумку прийнято», — сказав він і додав, що головна мета тут — забезпечити реалізацію даного права для більш як 1,5 мільйона громадян України.
Депутат повідомив також, що партія звернулася до офісу Ради Європи та Місії ОБСЄ щодо питання участі у виборах переселенців. «На сьогоднішній день місія ОБСЄ в Україні передала наше звернення до центрального офісу у Варшаві, який розглядає цей лист», — зауважив В. Пилипенко.

Вл. інф.