Кількість вимушених переселенців з окупованого Криму та сходу на Херсонщині вже перевищила одинадцять тисяч осіб. І відповідно чи не щодня зростають їхні черги за допомогою з безробіття. Тому Міжнародна організація з міграції (МОМ) спільно з місцевою громадською організацією «Вектор розвитку» намагається створити для них додаткові робочі місця, навчити заробляти.

 

Новий проект передбачає організацію тренінгів для охочих, а також допомогу у підготовці бізнес-планів. Після їх розгляду Міжнародна організація з міграції надасть майбутнім підприємцям гранти на суму від 900 до 2,5 тис. доларів США, профінансувавши придбання потрібного їм виробничого обладнання та інструментів. Причому ці гроші повертати не треба.


— Пріоритет залишається за проектами у сфері будівництва, переробки сільгосппродукції, ведення тепличного господарства, сфери послуг. Адже послуги, скажімо, того ж сантехніка чи електромонтера мають попит в усі часи, навіть у кризу. І ця ніша на Херсонщині аж ніяк не заповнена. До речі, заявки на підготовку таких бізнес-планів можуть подавати і місцеві жителі — для них також передбачили 20 % квоту, — доповнює координатор проекту, член правління ГО «Вектор розвитку» Ольга Авраменко.


Організатори «школи бізнесу» кажуть, що конкурс бізнес-планів розпочнеться вже наприкінці жовтня — на початку листопада. А до кінця 2015-го перші 50—60 підприємців отримають необхідне обладнання, придбане коштом МОМ.


Херсон.