Гострі конфлікти, пов’язані з незаконним видобутком бурштину, час від часу відбуваються на Рівненщині. Так, за кілька днів до сесії Рівненської облради такий конфлікт стався в Зарічненському районі, де місцеві мешканці (а їх було майже півтисячі) затримали і передали міліції вісьмох мешканців Одеської, Миколаївської, Київської, Херсонської областей, які з допомогою чотирьох мотопомп незаконно видобували бурштин поблизу хутора Юркове. Зайди прикривалися тим, що, мовляв, виручені від бурштину кошти підуть на потреби бійців АТО. Місцеві мешканці передали міліції також вилучений у них арсенал зброї: рушниці, набої до них, ручні гранати, саморобні вибухові пристрої тощо, а також вантажівку «ГАЗ-66» та авто «Ленд Ровер», мотопомпи. Не обійшлося і на цей раз без пострілів — приїжджі стріляли по натовпу.

Ця та інші події, а також ситуація з масштабами незаконного видобутку бурштину в області спонукали депутата Рівненської обласної ради Олега Хомича клопотати про те, щоб на сесію облради 11 вересня винесли питання «Про легалізацію видобутку бурштину в Рівненській області».
— Щоб навести порядок з видобутком бурштину на Рівненщині, потрібна політична воля депутатів, — коментує депутат Рівненської облради Олег Хомич. — Адже у нас для цього є необхідна законодавча база: стаття 13 Конституції України, яка гласить, що надра належать народу України. Першим кроком для наведення порядку і вирішення «бурштинової» проблеми, на мою думку, могло б бути створення комунального підприємства обласної ради, основним видом діяльності якого був би видобуток бурштину та інших корисних копалин у Рівненській області.
— Таке комунальне підприємство взяло б на себе оформлення всіх дозвільних документів на видобуток, а потім надавало б старателям земельні ділянки за цивільно-правовими угодами. Добутий бурштин КП викуповувало б у них за цінами, які на той період будуть на міжнародних біржах, — продовжує Олег Хомич. — Звичайно, потрібно обговорити розмір відсотків коштів, які матимуть від того добувачі бурштину, а також бюджети місцевих рад, на територіях яких ведеться видобуток бурштину. На мою думку, це могло б бути у співвідношенні відповідно 70 та 30 відсотків.
Зрештою, питання про легалізацію видобутку бурштину в Рівненській області було схвалено депутатами облради. І це можна було б вважати першою маленькою перемогою на шляху розв’язання цієї вкрай болючої для області проблеми. Якби не одне «але», а точніше пункт шостий рішення (доопрацьованого президією облради), в якому йдеться про те, що питання створення комунального підприємства «винести на розгляд сесії обласної ради після набрання чинності відповідним законом України, що регулює питання видобутку та реалізації бурштину».
За словами Олега Хомича, такого пункту в запропонованому ним рішенні не було і не могло бути. Адже воно зводить нанівець і відтягує на невизначений період вирішення «бурштинової» проблеми, бо законопроект щодо видобутку бурштину в парламенті прийнято лише в першому читанні. Судячи із попередніх сесій облради, де слухалось «бурштинове» питання, його просто «заговорюють», а комусь дуже впливовому, хто має в тому інтерес, не вигідно, щоб у видобутку «сонячного каменю» навести лад і покласти край конфліктам, щоб наповнювати бюджети, а не спрямовувати грошові потоки повз них...
На сесії облради серед інших затвердили низку обласних програм та змін до них. Дуже актуальною для мешканців області є «Обласна програма відшкодування відсотків за кредитами, залученими фізичними особами на впровадження енергозберігаючих заходів, на 2015—2018 роки».
— Завдяки цій програмі ми заохотимо громадян активніше переходити на альтернативні природному газу та електроенергії види палива. Кожен позичальник зможе отримати компенсацію відсоткової ставки в розмірі 15 відсотків річних за одним кредитним договором на придбання котлів або енергозберігаючого обладнання. Щоб дати можливість людям ще цього року погасити відсоткові ставки за енергокредити, внесли зміни до обласного бюджету — передбачили на це мільйон гривень, — каже голова Рівненської облради Михайло Кириллов.
Доповідаючи в питанні «Про внесення змін до обласного бюджету на 2015 рік», директор департаменту фінансів Рівненської ОДА Лідія Біляк сказала, що за вісім місяців обласний бюджет із власних доходів на Рівненщині виконано на 125 відсотків — додатково до очікуваного надійшло 33 мільйони гривень. Їх спрямують на допомогу сім’ям загиблих в АТО, на придбання інсуліну, гемодіаліз, на потреби закладів охорони здоров’я, придбання пального для «швидких», харчування підопічних в інтернатних закладах соцзахисту тощо.

Рівне.