Переговори між Туреччиною та Росією про реалізацію проекту «Турецький потік» зайшли в глухий кут. Про це повідомила турецька газета «Hurrіyet» з посиланням на заступника міністра енергетики і природних ресурсів країни. На міжнародній конференції з питань енергетики він заявив: «Не стверджую, що країни покинули стіл переговорів, а на цей момент вони заморожені».


За його словами, причиною є недовіра турецької сторони до Росії. «Якби Росія, як обіцяла раніше, знизила свою ціну на газ, то ситуація була б більш обнадійливою», — заявив турецький чиновник.


Турецькі аналітики зазначають побоювання Анкари, що Росія займеться політичним шантажем і нав’язуванням своїх умов з експлуатації «Турецького потоку» і оплати газу, як вона це робить в Україні. Навіть важко припустити, що може зажадати від Туреччини непередбачуваний і підступний Путін в обмін на газ. Можливо, визнати окупацію Криму або заплющити очі на порушення прав кримськотатарського населення. Або почне торг про прохід російський кораблів через Босфор?


Також у Туреччині сумніваються, що економічно ослаблена Росія зможе зараз фінансувати такий дорогий проект. Тому більше надій покладають на Азербайджан, з яким уже підписана угода про будівництво трубопроводу, по якому йтиме газ із азербайджанських родовищ до Європи в обхід Росії й Ірану. Це реальніше і безпечніше і для Туреччини, і для Європи, ніж ефемерна домовленість із політичними шантажистами із Кремля.