У Берліні у вихідні відбулася зустріч глав МЗС України, Росії, Франції і Німеччини. Консультації проходили у рамках підготовки саміту «нормандської четвірки», який має відбутися 2 жовтня у Парижі. Обговорювалися питання урегулювання конфлікту на Донбасі й політичні аспекти Мінських угод: проведення виборів, проблеми амністії, обмін затриманими особами. Щодо виборів, то сторони зійшлися на тому, що розбіжності у цьому питанні мають бути подолані до зустрічі глав чотирьох держав.

Господар зустрічі — глава МЗС ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр під час прес-конференції заявив, що він задоволений переговорами, оскільки досягнуто низки домовленостей. Натомість міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив: майже у всіх питаннях між сторонами залишилися розбіжності. Тож не виключена ще одна зустріч на рівні міністрів закордонних справ у форматі «нормандської четвірки».
Утім, нехай там що, а всі сторони прагнуть використати час, що залишився до закінчення терміну дії Мінська-2, тобто до кінця року, щоб реалізувати бодай деякі зобов’язання. Зокрема, проведення місцевих виборів на Донбасі, ухвалення закону про децентралізацію. Але у трактуванні цих питань Парижем, Москвою, Берліном і Києвом є істотні розбіжності. Вони досі залишаються відкритими всупереч оптимістичним заявам учасників переговорів.

Берлін. 

 

 

Під час зустрічі у Берліні.

Фото з сайту Міністерства закордонних справ Україні.