У Верховної Ради є потенціал для остаточного ухвалення змін до Конституції в частині децентралізації. Таке переконання висловив глава парламенту Володимир Гройсман (на знімку), відповідаючи на запитання під час дискусії з приводу децентралізації на 12-й щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії в Києві. «У рамках головного законодавчого органу розгорнеться якісна дискусія, ми зможемо обмінятися думками і знайти консолідовані рішення», — сказав він.

 

 

«Україна має знайти 300 голосів, які дадуть змогу раз і назавжди змінити пострадянську корумповану систему на сучасну ефективну форму місцевого самоврядування, — заявив В. Гройсман. — Це дасть можливість створити основу для народження й укріплення справжнього громадянського суспільства, щоб наша економічна модель передбачала розвиток малого і середнього бізнесу, щоб кожен громадянин мав причетність до того, що відбувається».

Голова Верховної Ради наголосив: пропоновані зміни до Конституції є «по-справжньому європейськими, системними, якісними з точки зору створення системи народовладдя». За його словами, нині для кожної відповідальної людини з парламенту важливим є питання: а чи здатні ми взяти на себе відповідальність і провести найбільш історичну реформу за час нашої незалежності? На думку В. Гройсмана, від цього залежатиме, чи буде Україна успішною. «Неприпустимо не діяти», — сказав він.

За будь-яку реформу потрібно боротися, а за цю — особливо, зазначив Володимир Гройсман. «Це питання — точка змін у країні, справжньої європейської інтеграції, яку ми маємо забезпечити», — сказав він, додавши, що потенціал у 300 голосів в українському парламенті є. Для результативного голосування В. Гройсман готовий проводити діалог «стільки, скільки потрібно».

За словами глави українського парламенту, запланована децентралізація влади «приведе до створення належної системи врядування в Україні». Протягом 24 років незалежності, мовляв, у нас вибудувалася неефективна централізована корумпована система, яка виключила громади і громадян з процесу ухвалення рішень. Інша проблема — інституційна слабкість органів влади, яка призвела до їх неспроможності ефективно відповідати на виклики сьогодення. Зокрема, йдеться про неналежну фінансову основу діяльності органів місцевого самоврядування, відсутність притаманних місцевому врядуванню повноважень та відповідальності, наявність неспроможних малих територіальних громад і, як наслідок, неможливість надання населенню якісних базових послуг. Відтак існує лише два шляхи, наголосив Гройсман, — «або боротися з наслідками, або змінити систему».

  Цитата

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман:

«Децентралізація — не панацея, це шлях до створення належної системи врядування, розподілу повноважень між різними рівнями влади, щоб кожен громадянин був причетний до ухвалення рішень і щоденно впливав на своє життя».

Підвищення ролі і розширення повноважень органів місцевого самоврядування, зазначив очільник парламенту, сприятиме підвищенню інституційної спроможності державної влади. «Нарешті держава отримає можливість повноцінно займатися питаннями своєї компетенції — боротьбою з корупцією, обороною і національною безпекою, створенням справедливої судової влади», — сказав він.

У змінах до Конституції на 99 відсотків ідеться про місцеве самоврядування і конституційні гарантії його управління, і лише один відсоток — особливості здійснення місцевого самоврядування у деяких районах Донецької і Луганської областей, що є очевидним для врегулювання ситуації в регіоні, наголосив В. Гройсман. Відповідний законопроект, нагадав він, повністю відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування та «має знак якості Венеціанської комісії».

Прес-служба Верховної Ради України.

 

 

Модератор панельної дискусії Стефан Сакур.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.