На декілька днів Львів перетворився на книжкову столицю України. Саме тут з 10 по 13 вересня відбувалася найочікуваніша культурна подія року — Форум видавців. Головну нагороду цьогоріч отримала книжка польської письменниці та науковця Олі Гнатюк «Відвага і страх», київського видавництва «Дух і літера». У ній ідеться про Львів у період Другої світової війни. Книжку сумчанина Євгена Положія «Іловайськ» назвали найліпшою в номінації «Найкраща книга про війну».

Автор подякував за це визнання і зазначив, що грошову премію передасть гуманітарній місії «Чорний тюльпан», яка займається пошуком та ексгумацією тіл українських бійців.


Загалом 18 видань отримали відзнаки, декілька десятків — спеціальні відзнаки. Також відбулася презентація книги «Аеропорт» американського журналіста російського походження Сергія Лойка. Виступ автора був сприйнятий слухачами неоднозначно після того, як Лойко висловив думку про те, що, мовляв, не існує російсько-українського конфлікту, а лише протистояння України і «однієї людини».


Знаковою подією форуму стала презентація книги «Волонтери. Мобілізація добра». Автори — десятеро відомих українських письменників. Упорядник збірки, Ірена Карпа розповіла: «Я навіть не модератор, не укладач, я просто походила по друзях, поклянчила тексти і вийшла надзвичайно гарна книжка».


Форум видавців згуртував довкола себе найрізноманітніших читачів. У його межах відбулося урочисте нагородження переможців конкурсу для літніх людей «Моя книжкова полиця». За умовами конкурсу, потрібно було написати невеличкий твір про домашню бібліотеку чи особливу книгу у своєму житті та надіслати його до 4 вересня. Організатори розповіли, що листи надходили із усієї України. Переможцями стали Віктор Пойдін із села Новопсков Луганської області, Володимир Кудлай з міста Нікополь Дніпропетровської області, Оксана Зелінська з Моршина, Ольга Візниця та Агафонова Валентина зі Львова. Вони отримали сертифікати на 800 гривень для придбання книг.


Яскравою складовою цьогорічного свята книжки став Дитячий форум видавців, що відбувається вперше. Родина Президента — дружина Марина Порошенко із сином Михайлом та дочками Євгенією та Олександрою стали учасниками акції «Книжка від зірки». Діти прочитали уривки із книги «Життя — тобі...». Це — вірші та есе дітей із всієї України, які перемогли в однойменному Міжнародному літературно-мистецькому конкурсі.


Президент Форуму видавців Олександра Коваль назвала Форум видавців у Львові своєрідною війною, боротьбою за українську книжку. «Однак особливість цієї війни у тому, що вона не має конкретного супротивника, а ведеться з байдужістю, зачерствілістю душі. Проте форум покликаний стати містком до перемоги у цій війні», — підсумувала Коваль. Також вона розповіла, що цьогоріч форум вперше отримав фінансову підтримку від держави та публічно закликала громадськість адресувати Прем’єр-міністру вимогу щодо збільшення фінансування бібліотек, а у Верховної Ради просити збільшення фінансування книговидання та підтримки читання не менш як уп’ятеро. Президент форуму запропонувала представникам влади на Львівщині виявити ініціативу і, не чекаючи наказу із Києва, розробити регіональну програму підтримки читання.

Львів.

 

ТИМ ЧАСОМ

 

Видання про Героїв прийшли до читачів


Недавні події в Україні знаходять своє відображення у друкованому слові. У Тернопільській обласній філармонії відбулася презентація роману «Аеропорт» російського журналіста Сергія Лойка. Як кореспондент газети «Лос Анжелес Таймс», він кілька днів перебував разом із захисниками донецького аеропорту, зробив понад 40 годин записів розмов з «кіборгами», що стали основою роману.


Свою книгу «Іловайськ» презентував у Тернополі і український письменник та журналіст Євген Положій. Свого читача знайде і «Моя революція» тернополянина Андрія Юркевича. Її автор був активним учасником подій на Майдані. Книгу писав протягом місяця, після чого добровольцем пішов на фронт. Андрій загинув на Луганщині. Дружина Христина впорядкувала записи чоловіка і видала книгу до 33-ї річниці від дня його народження.


Людмила НАКОНЕЧНА. 


Тернопільська область.