Завтра — річниця ратифікації Угоди про асоціацію


Зміни до Закону «Про Регламент Верховної Ради» щодо вдосконалення механізму наближення законодавства України до права ЄС обговорювали під час круглого столу народні депутати, експерти, науковці.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Остап Семерак розповів, що цей законопроект розробили члени комітету після вивчення досвіду країн—нових членів ЄС, насамперед Польщі, Чехії, Албанії, Македонії. Документ пройшов експертизу в парламентському комітеті асоціації Україна—ЄС і в парламенті Хорватії. У проект закону було внесено деякі зміни. Після чого його зареєстрували у Верховній Раді.

Народний обранець зазначив, що згідно з документом, розробник має обов’язково подати разом із текстом будь-якої законодавчої ініціативи висновок щодо відповідності міжнародно-правовим зобов’язанням України. Потім проект проходить експертизу в Комітеті Верховної Ради з питань європейської інтеграції на відповідність адаптації і наближення українського законодавства до норм ЄС. У разі негативного висновку Голова Верховної Ради повертає його на доопрацювання автору.

У свою чергу голова профільного парламентського комітету Ірина Геращенко повідомила, що експерти підготували висновки до 150 законопроектів і вже в середу, в річницю ратифікації Угоди про асоціацію, на засіданні комітету їх розглянуть.

 

Голова Комітету з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко (ліворуч) та директор Представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні Штефан Мойзер (крайній праворуч).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.