Нещодавно Донецьку область відвідала міжнародна делегація, до складу якої ввійшли Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Сумі Шігекі, директор ПРООН в Україні Янтомас Хімстра, представник Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) у нашій країні Джованна Барберіс.
Перебування місії почалося із зустрічі з активістами організації «Фонд Розвитку Громади» — «SOS Краматорськ».

Завдяки коштам, виділеним урядом Японії, зазначалося на зустрічі, в Україні створено понад 2 тисячі робочих місць, з яких 307 — у Донецькій області. Відкриття робочих місць проводиться за декількома напрямами, зокрема в неприбуткових організаціях. Одна з таких — волонтерська ініціатива «SOS Краматорськ», створена внутрішньо переміщеними особами. Тут працюють знамениті принципи «рівний рівному» і «нічого для нас без нас». Десять волонтерів з «SOS Краматорськ», об’єднаних координатором Олександром Ворошковим, краще за інших знають, чого потребують одержувачі допомоги — такі само, як вони, переселенці з тимчасово окупованих територій. А тепер за свою подвижницьку діяльність вони отримують ще й зарплату.

Турбота сприяє позитивним настроям

Олександр показав учасникам місії офіс об’єднання, ознайомив з комп’ютерною базою громадян, які потребують підтримки. Окреме приміщення займає гуманітарний склад, куди із усього міста надходять необхідні переселенцям речі.
«Коли люди відчувають турботу про себе, вони стають мирними й доброзичливими», — такий висновок неодноразово робили краматорські волонтери, спілкуючись зі своїми підопічними. Тепер вони й самі готові з новими силами множити добро, простягати руку допомоги тим, хто на неї чекає. Сьогодні навколо «SOS Краматорськ» об’єднали зусилля «Лікарі без кордонів», ЮНІСЕФ та інші міжнародні організації, що надають допомогу переселенцям. Тільки в Краматорську зареєстровано близько 54 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Почали з відродження школи

Фатіма Яндієва координує роботу ЮНІСЕФ у Донецькій і Луганської областях.
— За підтримки Посольства Японії в Україні, — розповідає вона, — ми здійснюємо великий проект з освітньої програми, що включає в себе насамперед ремонт 45 шкільних закладів. З них 30 шкіл розміщені у Донецькій області. Крім цього, у рамках проекту поставляються шкільні меблі, канцелярські набори двох типів для всіх шкіл північної частини Донецької й усієї Луганської області. Усього цією програмою охоплено 600 закладів освіти Донбасу. Також передбачене забезпечення спортивним інвентарем тих шкіл, де проводитиметься ремонт.
Крім того, за підтримки Посольства Японії дітей навчатимуть у рамках освітньої програми з популяризації знань про санітарію й гігієну.
Перші результати спільної роботи вже є. Нині проводиться ремонт в 10 школах регіону. У перший із включених у програму заклад завезені меблі.
Як повідомили представники ЮНІСЕФ, уже нині завдяки допомозі Японії одержали канцелярські набори й рюкзаки 90 тисяч дітей, котрі проживають у Добропіллі, Костянтинівці, Слов’янську й Слов’янському районі, Краматорську, Красному Лимані, Артемівському районі й Артемівську, а також Маріуполі.

На реконструкцію чекають важливі соцоб’єкти

Очікує на реконструкцію насосна станція другого підйому каналу Сіверський Донець—Донбас у селищі Семенівка. Тут Програмою розвитку ООН планується проведення ремонту й утеплення приміщень, що дасть змогу забезпечити раціональну експлуатацію обладнання. Передбачається також заміна трансформаторів і ремонт насосного агрегату. Загальна сума капіталовкладень у цей об’єкт становить понад 5 мільйонів гривень. Нині з цього проекту проводиться тендерний процес.
Ще одним об’єктом докладання спільних зусиль стала Слов’янська районна лікарня, розташована у Миколаївці, — один з найбільш постраждалих внаслідок бойових дій об’єктів інфраструктури. Тут крім покрівлі відремонтують хірургічне відділення, приміщення операційної, і роботи вже розпочалися. Також мають відновити покрівлю над рентгенологічним відділенням, сам рентген-кабінет і адміністративне приміщення. Намічений і ремонт входу в лікарню, щоб забезпечити доступ людям з обмеженою мобільністю. Ця умова, до речі, виконується на всіх об’єктах, з якими співпрацює ПРООН.

Спільні результати надихають

Ділячись враженнями від побаченого, Посол Японії в Україні сказав:
— Я відвідував цю територію в листопаді 2014 року, і можу сказати, що з мого погляду міжнародне співтовариство повинне сфокусуватися не тільки на наданні допомоги у вигляді місць для прихистку людей, змушених переселитися. Я вважаю, що більшою мірою слід зосередитися на довгостроковій і середньостроковій перспективі. Тому дуже приємно побачити результати спільної діяльності, яку проводять уряд Японії й ООН. Вона присвячена саме відбудовним роботам, зокрема, на насосній станції, яка дуже важлива для великої кількості людей.
Також Посол Японії зазначив: «Уряд України, місцеві органі влади й такі організації, як ПРООН та інші в рамках ООН, разом з урядом Японії, Радою Європи мають працювати над виробленням плану з відновлення регіону. І я дуже радий, що така діяльність сьогодні проводиться. Торік основні дії були спрямовані на надання допомоги в надзвичайному режимі: насамперед — притулок, одяг, найнеобхідніше. Але в рамках цього візиту я можу підтвердити, і дуже радий цьому, що почалися роботи із середньострокового й довгострокового відновлення Донбасу».

 

Зліва направо: директор ПРООН в Україні Янтомас Хімстра, Посол Японії в Україні пан Шігекі Сумі та координатор «SOS Краматорськ» Олександр Ворошков.