Міцна й перевірена часом дружба пов’язує жителів Слов’янська з музикантами військового оркестру 194-го понтонно-мостового загону Держспецтрансслужби. На честь 370-ліття з дня заснування Слов’янська на головній міській площі духовий оркестр виступив зі святковою програмою. Послухати улюблені композиції, помилуватися молодими виконавцями зібралися сотні місцевих жителів. Багато містян вже встигли познайомитися особисто з учасниками цього колективу, який дислокується в Новомосковську. Причому не тільки музика зблизила військовослужбовців і жителів Донбасу...

«Ми приїхали через людей»

— Перший раз ми приїхали в Слов’янськ рік тому, — розповідає начальник оркестру, військовий диригент підполковник Богдан Задорожний. — Тоді пройшло лише два місяці після визволення міста від сепаратистів. Спочатку люди реагували на наші виступи насторожено, контакт установлювався важко. Відчувалася недовіра до військових. Провели декілька перших виступів перед колективами шкіл, перед жителями. Одночасно спілкувалися з городянами, пояснювати їм, що ми приїхали на Донбас не для того, щоб агітувати за щось або переконувати в чомусь, — приїхали просто підняти настрій людям. Ставилися до нас на початку, скажемо так, стримано. Потім приїжджали вдруге, втретє й бачили, як на виступи оркестру стало збиратися дедалі більше глядачів. З’явилися й постійні шанувальники нашої творчості. От і сьогодні для нас було дуже приємно побачити на площі чимало знайомих облич.
Виступ на сцені змінився яскравим дефіле учасників оркестру на головній площі. Завершилася двогодинна програма оваціями городян і вдячним словом виконувача обов’язків міського голови Слов’янська Олега Зонтова на адресу музикантів.
Усього декількома днями раніше військовослужбовці 194-го понтонно-мостового загону Держспецтрансслужби врочисто здали в експлуатацію відремонтований спортзал Слов’янської школи № 6. У ході бойових дій 2014 року будівля школи, і особливо спортзал, піддалися руйнівним обстрілам з боку незаконних збройних формувань. І основну частину робіт з відбудови спортивного об’єкта, його облаштованості, установлення тут новеньких снарядів для занять фізкультурою виконали, змінивши парадні мундири на робочі комбінезони, саме солдати з військового оркестру.

На службу погодилися без роздумів

Кілька тижнів тому наша зустріч із підполковником Богданом Задорожним проходила далеко від мирного міста, на стратегічно важливому об’єкті — наплавному мосту НЗМ-56 через річку Казенний Торець.
Улітку 2014 року терористи, які відступали, підірвали бетонний міст, який діяв тут багато років. Для відновлення переправи воїни 194-го понтонно-мостового загону перевезли з Новомосковська майже 100 секцій понтонів і понад 10 одиниць допоміжної техніки.
У максимально короткий термін на місці руйнування був обладнаний новий міст завдовжки 65 метрів, а силами особового складу оркестру забезпечена його охорона.
Диригентом військового оркестру понтонно-мостової частини Задорожний служить 13 років. Офіцерські погони отримав після закінчення військового інституту при національному університеті «Львівська політехніка» імені гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. У цей час навчається в Академії сухопутних військ.
Ще перебуваючи в розташуванні військової частини, підполковник Задорожний провів серед підлеглих анкетування з питанням: «Чи хочете ви на добровільній основі проходити службу в зоні проведення антитерористичної операції?» Більшість учасників музичного колективу тоді без вагань погодилися.
Єдине, про що доводилося шкодувати на новому місці учасникам оркестру, так це про тимчасову відмову від музичних репетицій, які для гри на духових інструментах незамінні.

Музика одна: у столицях, на плацу й у школах 

Незважаючи на втому після декількох годин виступу в Слов’янську, обличчя військових музикантів були щасливими від оплесків і слів визнання городян.
Справжню майстерність продемонстрували всі учасники оркестру. Особлива гордість колективу — солістка Юлія Цюпило, барабанщик Олексій Римарук, артист першої категорії Олександр Корольов. «Сьогодні це найсильніші, потужні музиканти», — говорить про своїх товаришів Задорожний.
— Наш колектив відносно юний, оркестру лише 13 років. Але навіть за такий короткий час ми побували в багатьох країнах Європи — Німеччині, Франції, Бельгії. Тепер готуємося до фестивалю військових духових оркестрів, який проходитиме в Бельгії з 1 по 16 жовтня. Нині світ такий, що люди хочуть головного: хліба й видовищ. І нашим основним видом військово-музичного мистецтва є дефіле. Це коли оркестр ходить, виконує різні популярні композиції й робить різні рухи. От тепер ми займаємося переважно саме таким мистецтвом.
Те, що колектив може демонструвати високий рівень творчої майстерності, що не поступається кращим світовим зразкам, учасники військового оркестру довели ще два роки тому, у Німеччині. Тоді виступали на найбільшому фестивалі військових духових оркестрів Європи за назвою «Мюзік парад». Військові музиканти об’їхали 19 німецьких міст, виступали на різних майданчиках. «Найбільша арена була в Кельні — 16 тисяч посадкових місць, повний зал глядачів, — згадує Задорожний. — І, чесно кажучи, коли виходили на арену, спочатку ноги від хвилювання підкошувалися. Потім звикли, «обкаталися». Поїздка в Німеччину дала нам великий досвід і стимул для розвитку творчості».

 

 

Під час репетиції.