Їхню повсякденну роботу не назвеш бойовою. Вони не стримують натиску незаконних бандформувань, не ходять у розвідрейди. Робота військовослужбовців підрозділу цивільно-військового співробітництва (СІМІК) у секторі «М», який очолює полковник Олексій Тарасенко, полягає в оформленні перепусток мешканцям регіону з підконтрольної Україні території на «той» бік і навпаки.


— Ми не просто допомагаємо цивільним громадянам вирішити питання переміщення через лінію розмежування, — зазначає керівник групи полковник Олександр Костін, — ми виступаємо в ролі осередку, який об’єднує людей, дає можливість шляхом порівняння умов життя в Україні і в так званих народних республіках сформувати об’єктивну думку щодо процесів та подій, які відбуваються по обидві сторони конфлікту. Головний алгоритм діяльності — нікого не агітуємо і не вимагаємо від громадян лояльності щодо нашої структури і влади загалом, переважна більшість людей, які спілкуються зі своїми рідними та близькими, що перебувають на окупованій території, вже давно зробили свій вибір. Те, що за спрощеною системою електронну перепустку може отримати будь-який громадянин України безплатно, значно зміцнило довіру населення до влади, звело нанівець оборудки ділків, які заробляли гроші на людському горі та дискредитували країну. За наявності спрощеної системи оформлення до нас звертається велика кількість громадян. Це люди пенсійного віку, мешканці селищ, де є проблеми з Інтернетом. Середня кількість відвідувачів щоденно становить до 500 осіб. І кожному ми приділяємо час, увагу, надаємо необхідні консультації. Крім представників органів місцевого самоврядування, у складі групи офіцери Повітряних сил ЗС України, зокрема майори Сергій Мацюта і Максим Цапенко. Сьогодні вони сумлінно виконують покладені на них обов’язки координаторів.

 


Секрет успіху підрозділу в тому, що до проблем цивільних громадян тут ставляться, як до особистих. Центр популярний серед місцевого населення (на знімку). Сподіватимемося, що непомітна, на перший погляд, але така важлива справа допоможе людям.


Маріуполь.


Фото автора.