Вона здатна замінити дорогі джерела енергії, насамперед природний газ, для підігріву води. Два роки фізик за фахом Сергій Юрко працював над розрахунками і, зрештою, видав на-гора та показав повпредам міської влади і журналістам надзвичайно просту та дешеву конструкцію.

Зазвичай один квадратний метр сонячного колектора коштує 200 євро, що робить його використання набагато дорожчим за спалювання того ж газу. Водночас вартість такого «квадрата» від пана Сергія не перевищує 10 євро, що фактично утроє дешевше за використання газу.
Істотними недоліками новинки, які визнає і сам конструктор, залишаються її великий розмір та нездатність замінити традиційні джерела енергії у хмарні дні. Тож, скажімо, при використанні цієї сонячної станції для обігріву помешкань її потрібно неодмінно підстраховувати газовим чи твердопаливним котлом. Якщо ж треба лише підігрівати воду для побутових потреб, ноу-хау від Сергія Юрка з весни до пізньої осені практично замінить електричний бойлер.
За умов, коли електрична енергія постійно дорожчає, а підігрів води саме влітку спалюванням газу в комунальних котельнях залишається надзатратним, винахід миргородського фахівця може стати панацеєю від багатьох бід. Особливо якщо його вдосконалити, забезпечивши належне резервування надлишку «літньої» теплової енергії. Винахідник продовжує працювати над поліпшенням технічних параметрів свого дітища. Також він розробив проект забезпечення центральної частини Миргорода гарячою водою з використанням сонячної енергії.

Полтавська область.