Один зі своїх робочих днів кореспондент «Голосу України» провів у підрозділах ГУМВС у Луганській області, після чого дійшов висновку, що міліція стає іншою.

 

 

Раніше таких красенів-«ментів» — високих, підтягнутих, з сильним торсом і біцепсами — можна було побачити здебільшого в кіно. Однак побувавши у міліцейських підрозділах управління внутрішніх справ у Луганській області, а також на пунктах пропуску, блокпостах і в центрі військової підготовки, довелося побачити співробітників міліції, які нічим не поступаються кіношним героям. А здебільшого навіть перевершують їх. Адже луганським правоохоронцям доводиться не «грати війну», а діяти в реаліях ведення бойових дій. Міліція стає іншою. Стають іншими й умови, за яких їй доводиться діяти: боротьба з тероризмом, дотримання контролю, порядку й безпеки на лінії розмежування й на визволених територіях. Сьогодні завдання міліції ускладнюються тим, що працювати доводиться в екстремальних умовах, у нестандартних ситуаціях. В умовах війни, коли другий рубіж часто виявляється першим. Тому підготовці особового складу управління МВС у Луганській області приділено найбільше уваги.


Мета проста — допомогти державі


Цей центр працює понад рік, його було створено спеціально для підготовки бійців підрозділів Міністерства оборони й спецпідрозділів МВС, які задіяні в АТО. Навчання проводять військові фахівці й офіцери вищого рівня, починаючи від колишнього начальника генерального штабу Грузії й закінчуючи спецпризначенцями. За рік через центр «Патріот» пройшли півтори тисячі бійців з різним терміном навчання — від двох тижнів до місяця й більше. Луганські спецпризначенці проходять підготовку вже півроку, опановуючи тактику ведення бою, зачищення будівель, ліквідацію терористичних груп за НАТОвськими стандартами. Допомагають у цьому іноземні інструктори з Ізраїлю, США й Грузії. Рівень кваліфікації офіцерів, які працюють у центрі, дає змогу консультувати й проводити підготовку також керівного офіцерського складу.


— Мета нашого центру — допомогти державі в створенні системи військової освіти. Без цієї умови існування Збройних Сил неможливе. Якщо немає системної підготовки бійців, то будь-який військовий організм буде слабкий і ненадійний, — каже керівник центру підготовки «Патріот» Костянтин Паршин. — На Донбасі я з самого початку військового конфлікту, бував у найгарячіших точках і бачив, що підготовка бійців і офіцерів дуже слабка. Через це ми зазнавали значних втрат. Я і ті люди, які працюють зараз зі мною, об’єдналися з метою створити навчальний центр підготовки. Якщо не робити цього, можна все програти. Не буде армії — не буде держави. Не буде держави — взагалі нічого не буде. Це проста й зрозуміла всім схема. Оцінюючи начальника ГУМВС України в Луганській області генерал-лейтенанта Анатолія Науменка як гарного організатора, керівника, який зустрічається із серйозними бойовими завданнями і, попри труднощі воєнного часу, успішно вирішує їх, центр вирішено організувати в Сєверодонецьку. Генерал створив для цього всі умови. Державний бюджет не передбачає коштів на утримання такого центру, тому наша громадська організація існує на кошти небайдужих людей і патріотів.


У нас спільне завдання


Грузинському бригадному генералові Георгію Каландадзе лише 35 років, звання генерала він одержав ще три роки тому. Закінчив військову академію в Америці, навчався в Європі, брав участь у вирішенні воєнних конфліктів в Афганістані й Іраку. Працював начальником генерального штабу Грузії. Сьогодні він і його троє друзів працюють у центрі підготовки, ще група його співвітчизників — на передовій, бере участь у бойових діях. Це високі офіцерські звання — полковники й підполковники.


— У нас із українцями спільна мета — боротися з російською агресією, — каже Георгій. — Ми навчаємо, як скоординувати спільні зусилля, даємо знання топографії, вміння вести близький бій. У світлі нинішньої війни дуже важливо знати, як реагувати на засідку, як пересуватися в екстремальних умовах тощо. Плюс вогнева й фізична підготовка. За нинішніх умов, коли недостатньо зброї й знань, воювати важко. Ми в Грузії теж так починали, але згодом напрацювали досвід, яким ділимося. За рік відзначаємо реальні зміни на краще. Українські військові уже вміють воювати. Матеріальне забезпечення, озброєння стало кращим. Є ударна сила, на яку можна покластися.


Не той уже даішник


Те, чого їх навчили в центрі, бійці спецпідрозділу ГУМВС у Луганській області продемонстрували на показових навчаннях у Сєверодонецьку. Перед ними стояло завдання зачистити «висотку» від терористів і звільнити заручників. Крім інших навичок, бійці продемонстрували й навички альпінізму, які набули в навчальному центрі. До цього цим видом спорту ніхто зі спецпризначенців не займався.


Але, мабуть, найцікавіше відбувалося на навчальному полігоні. Тут свій останній іспит складали інспектори ДАІ (на знімку). Після уявного бою й затримання терористів інструктор вишикував групу і наказав усім двадцять разів віджатися, причому після десятого й двадцятого «жиму» даішники бадьоро відгукувалися на слова інструктора «Героям слава!». Приємно було бачити цих молодих, підтягнутих інспекторів ДАІ.


У закинутому оздоровчому таборі, який використовується для тренувань, розвернулися справжні бойові дії. Тепер у хід пішли справжні патрони й гранати. Штурмова група показала все, на що здатна. За легендою навчань штурмовиків прикривали бійці у «кікіморах» від можливого нападу ззовні. Вони так злилися з природою, що помітити їхні дії неозброєним біноклем оком було зовсім неможливо, хоча вони були лише за два десятки метрів. Іспит був складено на «відмінно».

Луганська область.


Фото автора.