Уже за два тижні проект змін до Основного Закону в частині судової реформи почнуть обговорювати публічно. Таке припущення висловив Президент Петро Порошенко. До того часу, прогнозує глава держави, документ отримає висновок Венеціанської комісії і лише після широкого обговорення із представниками громадськості, фахівцями та експертами потрапить у стіни парламенту. Ми продовжуємо знайомити читачів із думками тих, хто стояв біля витоків цієї реформи. Сьогодні з цього приводу висловлюється член Конституційної комісії, директор Інституту законодавства Верховної Ради, член-кореспондент НАНУ, академік Національної академії правових наук, доктор юридичних наук, професор Олександр КОПИЛЕНКО.

 

— Можу лише підтвердити все те, про що йшлося під час засідань Конституційної комісії — це професійний документ. Він враховує реалії нашого життя, які й стали причиною необхідності цих змін. Завдяки плідній дискусії в цьому законопроекті враховано всі наукові досягнення, в тому числі, й громадські прагнення. Як доказ — позитивні оцінки документа на всіх рівнях. Я був членом робочої групи з питань правосуддя та суміжних правових інститутів, і текст проекту змін народжувався в мене на очах. Тепер вирішальне слово за Верховною Радою. Незважаючи на громадські ексцеси, які виникли поза стінами парламенту, ми вже маємо позитивний досвід ухвалення попереднього пакета змін до Конституції, тож можемо сподіватися на обнадійливі перспективи.


Основною проблемою під час громадського обговорення, на мою думку, може стати питання формування суддівського корпусу. Про це активно говорили на засіданні Конституційної комісії, торкався цього питання і Президент. Але це вже суто професійні речі в яких розбираються тільки фахівці.


Що стосується того, чи набереться 300 голосів за зміни до Основного Закону в другому читанні, нині сказати щось поки що складно. Проте мусимо з оптимізмом дивитися на це питання.