Олена ШЕВЧЕНКО (Київ):
«1. Яка ситуація з підготовкою до опалювального сезону в Києві? 2. Чи змінюватимуться тарифи?»
Заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро ПАНТЕЛЕЄВ:
— 1. Окрім 200 котелень, у Києві є три теплові електростанції. Дві ТЕЦ працюють на газі і одна — на вугіллі, запасів якого вистачає для стабільної роботи. На перше жовтня у нас буде 120 тисяч тонн вугілля. Його вистачить на три місяці опалювального сезону і воно постійно буде підвозитися з Південної Африки протягом зимового періоду. Відповідні кошти вже проплачено. Так ми пропрацювали попередній рік. За теплотворністю вугілля нормальне, навіть трошки краще за вітчизняне. Ціна африканського палива — 65 доларів за тонну. Плануємо закуповувати й вітчизняне вугілля. Газові ТЕЦ також працюють. Блакитне паливо поставляється згідно з діючими контрактами. Тому проблем із газопостачанням немає.
Згідно зі статистикою, яку ми отримали, до зими підготовлено майже 80 відсотків будинків. Але після нашої перевірки цифри дуже різняться. Від тих, хто готує будинки, ми вимагаємо насамперед підготувати електрощитову. Адже в разі перепадів температури буде підвищене навантаження на електромережі, які на це не розраховані. Тому ми виділили на кожен район по мільйону гривень на підготовку електросистем будинків. До контролю за ремонтними роботами і за підготовкою до зими треба долучатися власникам квартир, оскільки сподівання на адміністративних контролерів результату не дасть. Мешканцям будинків ми в цьому допомагатимемо.
2. Тарифи на опалення і на гарячу воду має визначати Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Із середини жовтня починається опалювальний сезон, відбудуться перші нарахування за опалення за тарифом, який уже розраховано з урахуванням поточних цін на вугілля і газ. Встановлення лічильників і механізм субсидій — це єдиний захист від зростання нарахувань, яке відбудеться в листопаді.

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання до народних депутатів, очільників парламентських комітетів, міністрів та керівників інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».