Хто скільки — вирішать у жовтні

 

На понеділковому засіданні Ради ЄС на рівні міністрів внутрішніх справ досягнуто згоди, що країни Спільноти прихистять загалом 160 тисяч біженців. Проте так і не було ухвалено рішення про квоти на мігрантів для кожної держави. Його відкладено до наступної наради голів МВС, запланованої на 8 жовтня.


Найдовше свої застереження щодо планів розміщення біженців аргументували Чехія і Словаччина. Утім, за даними з дипломатичних джерел, формула «обов’язкового квотування мігрантів» — це не єдиний поки що неузгоджений камінь спотикання. Остаточного доопрацювання потребує також список «безпечних країн походження», до якого буде включено держави, громадяни яких не зможуть розраховувати на прихисток в ЄС. За попередніми даними, у списку фігуруватимуть країни Західних Балкан, для яких офіційний Берлін бачить перспективу членства в Євросоюзі. Всупереч наполяганням Єврокомісії у списку не буде Туреччини, зате ЄС має співпрацювати з цією та іншими третіми країнами в питаннях міграційної політики, зокрема, прискореного створення пунктів прийому і реєстрації іммігрантів. Саме там ухвалюватимуть рішення — хто є біженцем, а хто — нелегалом-заробітчанином.


Водночас на Раді голів МВС наголошувалося на необхідності посилити охорону зовнішніх кордонів ЄС, що не викликало особливого подиву. Адже й на внутрішніх межах ЄС, як-от між ФРН та Австрією, тимчасово відновлено контроль. В адміністрації президента Польщі вважають, що такий крок Берліна, обумовлений «бажанням зіпхнути хвилю іммігрантів до інших країн ЄС», призведе до «ефекту доміно» — контроль буде відновлено також на кордонах інших країн, що, до речі, уже зробили Австрія, Чехія та Словаччина. Не виключено, що наступною стане Польща. Прем’єр Ева Копач повідомила, що у розмовах з Єврокомісією її уряд стоятиме на позиції «приймемо стільки біженців, скільки зможемо, — не більше і не менше», та пообіцяла співгромадянам, що «Польща не стане чорною вівцею Європи», але й «не дозволить, щоб ігнорували її інтереси».

Сьогодні позиція Польщі щодо вирішення імміграційної кризи буде предметом обговорення Сейму.


Варшава.