Днями оператор японської АЕС «Фукушіма» компанія ТЕРСО скинула в океан 850 тонн грунтових і дренажних вод, очищених від радіонуклідів.


Забруднена вода — найбільша проблема аварійної АЕС. Її збирають у величезні резервуари, переробляють і знову запускають у систему для охолодження енергоблоків. Іноді в результаті форс-мажорних обставин (наприклад, під час останньої повені) радіоактивна вода потрапляє в океан. Але цього разу — вперше за останні чотири роки — сотні тонн води з «Фукушіми» відправили в океан планово і передбачувано. Але попередньо воду було очищено від радіонуклідів у спеціальних установках.


Очищенню було піддано грунтові води, які потрапляють на територію станції і радіоактивно забруднюються. Аби вони не затоплювали нижні поверхи і напівпідвальні приміщення і не перетворювалися на сильно забруднені, на станції ще торік почали відкачувати ці води й очищати від радіонуклідів. І цілий рік знадобився, щоб одержати дозвіл від населення, місцевої влади префектури Фукушіма та представників риболовецьких кооперативів, які хвилюються за репутацію своєї продукції.


Найближчим часом в океан зіллють ще чотири тисячі тонн очищеної води. Передбачено, що повна ліквідація аварії, включно з демонтажем реакторів, займе 40 років.

Токіо.