Управління СБУ у Львівській області відкрило кримінальне провадження за фактом розповсюдження на Форумі видавців у Львові книжок антиукраїнського змісту — «Учитель.

Роман перемен» російського письменника Платона Беседіна, що вийшла друком у харківському видавництві «Фоліо». Про це 14 вересня під час наради у Львівській ОДА повідомив начальник управління Служби безпеки України в області Віктор Андрейчук. Держслужбовець зауважив, що у цій справі не все так просто. «Частину книг під маркою українського видання було надруковано у РФ. Це — спецоперація російських спецслужб», — припустив Андрейчук. Він переконаний: масштабні заходи, такі як Форум видавців, використовуватимуть для дестабілізації ситуації у нашій державі. Нещодавно секретаріат Національної спілки письменників України звернувся із офіційною заявою до віце-прем’єр-міністра, міністра культури України В. Кириленка, голови Служби безпеки України В. Грицака, голови Держкомтелерадіо О. Наливайка щодо твору Платона Беседіна. «Ця книжка має виразно антиукраїнський та нацистський характер і відверто принижує українців і кримських татар. У романі Беседіна з позицій російського шовінізму обґрунтовується ідея відокремлення Криму від України», — ідеться у заяві НСПУ.


Своєю чергою генеральний директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький на сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» відповів: «Книга Беседіна абсолютно дзеркально висвітлила всі вади кримського суспільства 1990—2000-х років і є дуже важливою для українського та російського книжкового ринку. У той час, як український ринок перевантажений російською, у тому числі ідеологічною книжковою продукцією, багато з книг, які видані «Фоліо», заборонені (неофіційно) до ввезення на територію РФ», — заявив від імені видавництва О. Красовицький.


Президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль у коментарі для «Голосу України» зауважила, що видавництва не звітують перед форумом про книги, які привозять на ярмарок. «Лише суд може визначити, чи є у книзі антиукраїнський зміст... Якщо немає постанови суду, то книга — у вільному розповсюдженні», — наголосила Коваль.

Львів.