Загалом ситуація на сході зберігає тенденцію до загострення. Незважаючи на затишшя у зоні проведення бойових дій, спостерігаються збройні провокації й обстріли позицій українських військ російсько-терористичними формуваннями, а також активізація діяльності в тилах сил АТО диверсійно-розвідувальних груп супротивника. Останні проводять мінування місцевості й збирають інформацію про розташування наших позицій і системи оборонних споруд, зокрема, так званої другої лінії оборони. ДРГ бойовиків вступають у вогневий контакт здебільшого лише у разі їх виявлення. Привертає увагу посилене мінування російсько-терористичними військами цілої низки ділянок у тактичній зоні, а також відновлення мінних полів, створених раніше. Про це повідомляє група «Інформаційний спротив».


Довіри до «стійкого» миру на Донбасі немає ні в наших бійців, ні в аналітиків. Зрозуміло, що будь-якої миті Кремль може скомандувати «фас» — і почнеться новий виток ескалації конфлікту на сході країни. А поки що Путін притих перед своїм виступом на Генасамблеї ООН, який намічено на 28 вересня. В очах світової громадськості, щоб домогтися скасування санкцій проти Росії, йому треба показати себе миротворцем стосовно України. І все-таки змусити Київ грати за своїми правилами (у питанні проведення місцевих виборів і спецстатусу «окремих територій»). Це дасть Москві змогу воювати з нами вже в політичній площині, зберігши в замороженому вигляді конфлікт на Донбасі для більшої переконливості в просуванні своїх інтересів. Він спалахуватиме як нагадування для непокірних. Ну а зараз, мабуть, увага Кремля переключилася на інші стратегічні об’єкти його геополітичного апетиту. На думку американської приватної розвідувально-аналітичної компанії «Stratfor», відносне перемир’я на Донбасі, ескалація в Сирії, поновлений конфлікт на Кавказі — частини одного масштабного плану РФ.


Як зазначають американські аналітики, в останні роки Москві дедалі складніше дотримуватися стратегії підтримки кишенькових держав — Південної Осетії, Абхазії, Придністров’я й псевдореспублік «ЛНР»\«ДНР». Фінансово важко. У федеральному бюджеті на 2015 рік передбачено щонайменше $2 млрд. тільки на самопроголошені «республіки» Донбасу.


На думку аналітиків, Росія завжди хотітиме забезпечити свою безпеку за рахунок форпостів по периметру країни. На сході України їй хотілося б поширити вплив на всю лівобережну частину, та оскільки це неможливо, Кремль зробить усе, щоб за допомогою підконтрольних йому сепаратистів підірвати стабільність України й створити на Донбасі буферну зону. Контроль над Кримом, де розташовується російська військово-морська база, дає вихід через Чорне море до Середземного тощо.


Дії Росії в Сирії взаємопов’язані з динамікою розвитку подій на території України, вважають у «Stratfor». Мовляв, РФ потрібні спільні сфери інтересу з США, щоб вибудувати конструктивний діалог. Що більше США залежать від Росії, яка підтримує режим нинішнього президента Сирії Башара Асада, то більше поступок Москва може вимагати по країнах колишнього СРСР, ідеться в документі.