Минулого тижня у «Голосі України» було опубліковано інтерв’ю з начальником Чернівецької митниці Миколою Салагором, у якому він розповів, як від нього у ресторані «Феліні» на вулиці Городецького вимагали написати заяву про відставку. Пропонуємо вашій увазі продовження теми.

— Пане Миколо, 7 вересня міністр фінансів України Наталія Яресько повідомила, що Кабмін звільнив Костянтина Лікарчука з посади заступника голови ДФС. Схоже, дослухалися до нарікань ваших і ваших колег.

— Так, відтепер приймальню у ресторані «Феліні» зачинено. Вважаю, що з очищенням авгієвих стаєнь буде покладено край схемам, таблицям, «рішалам». Голова ДФС Роман Насіров днями заявив, що він береться до рішучих дій уже цього тижня. Він має намір терміново усунути усі корупційні складові з митного оформлення товарів. Роман Насіров переконаний, що на все це нам знадобиться два місяці. Крім того, ДФС планує удосконалити порядок визначення митної вартості товарів. Це зробить роботу митниці прозорішою. Переконаний, що відтепер буде скасовано таблиці з розписаною митною вартістю для різних митниць і бізнесових структур. Одні з яких, згідно з цією схемою, мали право ввозити ту чи іншу товарну групу, а інші ні. Для одних була одна митна вартість, для інших — друга.

— Усе одно підприємці скаржаться на завищену митну вартість.

— На мій погляд, безкінечне підвищення митної вартості призводить до контрабандних оборудок, бізнес іде у тінь, а це своєю чергою провокує корупцію. Я неодноразово висловлювався за те, що слід знизити митну вартість на всі товари, і це буде серйозним ударом по корупції. З другого боку, це істотно пожвавить міжнародну торгівлю. Бізнесова активність не регламентуватиметься жодними таблицями, повернутими минулим керівництвом. Свого часу мій колишній керівник Анатолій Макаренко скасував таблиці, але їх знову було впроваджено. Тепер працювати зможуть усі, і хто виявиться кращим, є об’єктивним фактором. Такий комплекс заходів, за моїми розрахунками, удвічі збільшить надходження до бюджету, крім того, істотно здешевить вартість товарів для громадян, у яких і так немає грошей.

— А як ви ставитеся до заяви колишнього керівництва митниці, що на митниці і надалі продаються хлібні посади?

— Знаєте, я пройшов усі перевірки, усі люстрації, у тому числі й майнову, і це мені нічого не коштувало. Хоча підозрюю, що нас Лікарчук хотів прибрати саме з цією метою — виставити керівні посади на торги. Його промови і виступи були правильними, а про дії ми вже тепер знаємо. У Чернівецькій області майже рік ходить один ділок із кейсом грошей. Це колишній високий податковий чин, який заявляє, що його ось-ось призначать то на ту, то на іншу посаду. Ось що провокувала непрозора діяльність колишнього керівництва.

Виходячи з усього цього, я дедалі більше переконуюся в тому, що митниця має бути важливою державною структурою, адже їй відведено, окрім усього, ще й охоронну функцію. Я довго працюю у системі і хочу сказати, що за чотири місяці більшої шкоди для митної служби не зробив ніхто. По суті, митницю добивали некомпетентністю та інтригами. Сприймаючи структуру у системі ДФС як власну вотчину. Чув, що Лікарчук не дуже вдало намагався довести свою порядність на поліграфі і збирається оскаржити звільнення у суді. Це його право, але за таких наслідків роботи краще піти тихо. Як кажуть у народі: йдучи — іди. Зараз мій колишній начальник намагається звинувачувати керівництво ДФС у надуманих, на моє переконання, речах, інкримінуючи стосунок до якихось квартир, чи у завищенні планів на 20%. Дивно таке чути від високого державного службовця, котрий не може не знати, що в Україні війна і що частина митниць, у тому числі й чернівецька, перераховує понадпланові надходження на будівництво доріг, що украй важливо для збільшення, зокрема, товаропотоку через кордон.

Я вважаю, що треба негайно припинити практику призначати непрофесіоналів на митницю, котра потребує освічених і досвідчених людей. Чомусь прикордонних командирів з вулиці не беруть, а призначають кадрових військових.

 

 

Микола Салагор.