Ніхто не заперечує, що мадридський «Реал» — одна з найсильніших команд світу. І може переграти будь-кого, у тому числі і донецький «Шахтар». Особливо на своєму полі з трибунами, заповненими вщерть. І що головне — королівський клуб не потребує допомоги з боку рефері. Але в матчі проти «гірників» суддя ганебно призначив явно несправедливий пенальті. Та й взагалі діяв надто однобоко.


І зважте, хитре стерво відповідальності на себе не взяв. А лише порадившись із помічником, котрий зі своєї точки за воротами ну ніяк не міг бачити, в яку саме частину тіла Срни влучив м’яч, призначив одинадцятиметровий. А насправді м’яч поцілив в одну з трійок на спині хорвата, що підтвердив відеоповтор. Отже, ми стали свідками чогось нового в футбольних правилах — не інакше.
Утім, це, так би мовити, «емоційно-ліричний» відступ. Тепер — кілька слів, власне, про сам поєдинок.


Після того, що «Реал» і «Шахтар» зробили зі своїми суперниками на минулих вихідних (мадридці обіграли «Еспаньол» — 6:0, донеччани «Металіст» — 5:0), у Мадриді всі очікували продовження гольового бенкету. І Луческу, до речі, зробив ставку на атаку, випустивши з перших хвилин двох форвардів.


Але в першій половині зустрічі потоку забитих м’ячів не сталося. Відбулося лише одне взяття воріт, та й то випадково. П’ятов розгубився при грі на виході, і Бензема залюбки скористався помилкою воротаря, відправивши м’яч у порожні ворота.


Інтрига в другому таймі почала вмирати, коли на п’ятдесятій хвилині арбітр справедливо вилучив з поля Степаненка. Потім «вершкові», як ми вже говорили, реалізували несправедливо призначений пенальті. Згодом забили правильний пенальті, а вже втретє Роналду скористався помилкою оборонців донецької команди.


Залишається лише констатувати досить переконливий початок турніру від «Реала». І ворота мадридці знову зберегли недоторканими. А «Шахтар» поступився з великим рахунком. Однак він, як на мене, не відповідає реальному співвідношенню сил. Безумовно, наша команда припускалася багатьох помилок, але не мала надто безнадійного вигляду. Проте попереду ще п’ять матчів у групі, і сподіватимемося на кращу долю для «Шахтаря».


***


Рафаель Бенітес так прокоментував поєдинок своїх підопічних проти «гірників»:


— Ми більше задоволені результатом, ніж грою. Футбол у нашому виконанні був холодним, бракувало якоїсь іскри.


«Шахтар» — дуже організована команда, яка добре тримає м’яч. Звичайно, суперники не створювали багато гольових моментів, але ми бачили, що футболісти цієї команди швидкі, технічні і сильні в контратаках.


Дуже складно контролювати такого суперника. Ми не показали відмінної гри, але реалізували ті моменти, які мали. Найголовніше, що не пропустили у свої ворота.


***


Мірча Луческу:


— Дуже важко коментувати цю зустріч. Можна було б говорити тільки про перші тридцять хвилин. У нас був хороший контроль м’яча, перевага, ми створювали моменти. Так тривало до того епізоду, коли помилився П’ятов. У другому таймі було вилучення Степаненка. Учора на прес-конференції я казав, що бажаю лише одного: щоб нас поважали!


На жаль, у матчах з топ-командами Європи постійно судять проти нас: «Манчестер Юнайтед», «Ювентус», «Баварія» тощо. Координатор суддівства УЄФА (за сумісництвом і українського) Колліна, напевно, мав би про це добре подумати. Є дві манери суддівства. Для нас, команд рівнем нижче, відразу жовта картка. А для інших, топ-команд, суддя показує, що робить останнє зауваження. Плюс пенальті, якого і близько не було! У моменті з призначенням другого одинадцятиметрового першим м’яч рукою зачепив Карвагаль, а потім уже Азеведо. Так, до речі, говорили гравці «Реала».


Не можна, щоб на такому рівні на гру впливало суддівство. Трибуни і так чинять тиск. Потім уже, звичайно, все було вирішено, «Реалу» стало легко грати. Дуже шкода, що доводиться давати такий коментар. Мені не хочеться цього.


Повторюю, «Реал» — великий клуб з хорошими гравцями. Ми вирішили позбавити їх м’яча, і у нас це виходило іноді, створювали дуже непогані контратаки. Вітаю наших сьогоднішніх суперників. І ще раз з жалем кажу, що бригада суддів вплинула на гру. Це неповага до футболістів і до праці тренерів, які готують їх до матчу. «Реал» не потребує такої допомоги...