Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман наголошує, що нинішня політика Російської Федерації стосовно України спрямована на підрив євроінтеграційних прагнень нашої держави і зупинку внутрішніх реформ.

 

Учора під час зустрічі з делегацією Політико-безпекового комітету Європейського Союзу Володимир Гройсман подякував за підтримку нашої держави з боку ЄС «у цей непростий для України час» і висловився за «поглиблення спільної роботи».


Своєю чергою голова комітету пан Волтер Стівенс заявив, що ЄС засуджує анексію Криму, і ця позиція залишатиметься незмінною, «рішуче підтримує територіальну цілісність, суверенітет і демократичний розвиток України». «Ми готові проводити обмежувальні заходи щодо Росії, поки вона не виконає Мінські домовленості», — заявив він. Голова комітету заявив про необхідність безумовного виконання Мінських домовленостей, підкресливши, що жодної альтернативи цьому немає. В. Гройсман наголосив на важливості подальшого розвитку і поглиблення співпраці між Україною та Європейським Союзом, нагадавши у цьому контексті про синхронну ратифікацію Верховною Радою і Європейським парламентом Угоди про асоціацію Україна—ЄС.


Керівник парламенту поінформував про перебіг реформ в Україні, детально зупинившись на конституційній реформі у частині децентралізації. Її мета, наголосив В. Гройсман, — створення належної системи врядування відповідно до європейських стандартів. «Зміни до Конституції забезпечать врядування європейського ґатунку», — заявив він.


Голова Верховної Ради також повідомив про законодавче забезпечення реформ, зокрема, у сфері боротьби з корупцією, реформування правоохоронної системи. «Інституційна перебудова країни дуже важлива, Верховна Рада віддана реформам, — заявив він. — Іншого шляху, аніж проведення реформ, немає. Без ефективної боротьби з корупцією, без належної системи судочинства не буде України».


В. Гройсман сказав, що у рамках Меморандуму про співпрацю з Європарламентом нині розпочато реформу внутрішньопарламентських процедур, розпочалася робота Місії з оцінки потреб на чолі з П. Коксом. «Ми зараз переводимо роботу Верховної Ради на системні рейки», — сказав В. Гройсман, повідомивши у цьому контексті про ухвалення Плану законодавчого забезпечення реформ, який містить найважливіші для країни законодавчі акти. «Має бути сучасний парламент, який має приймати якісні рішення», — наголосив він.


В. Гройсман особливо наголосив на необхідності забезпечення балансу між здійсненням реформ і забезпеченням соціальних потреб громадян. «Держава має виконувати свій соціальний контракт», — заявив він. У цьому контексті Голова Верховної Ради висловив сподівання, що у четвер у сесійній залі буде знайдено необхідну кількість голосів для підтримки важливих законопроектів щодо реструктуризації зовнішніх боргів і підвищення соціальних виплат. «Ми здатні ухвалювати важливі рішення», — заявив він.


Своєю чергою голова комітету зазначив, що взаємини ЄС з Україною «широкі, всеосяжні і глибокі», наголосивши, що ЄС підтримує реформи в Україні. Він високо оцінив досягнення на цьому шляху і закликав нашу державу до продовження реформ.


Прес-служба Верховної Ради України.

 

Голова Політико-безпекового комітету Європейського Союзу, представник Королівства Бельгія Волтер Стівенс і Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.

 


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.