Греки готуються втретє цього року йти на виборчі дільниці: 20 вересня, у неділю, у країні відбудуться нові дострокові вибори до парламенту. У багатьох виникає логічне запитання: не набридло?

На це є і відповідь: у Греції вибори та референдуми, скільки б разів вони не проводилися в році, набриднути не можуть. Згідно із законом, участь у них — обов’язкова. Навіть відсутність громадянина в країні в день виборів не є поважною причиною для неучасті в голосуванні. Ось так. За порушення, крім штрафів, передбачені і серйозніші санкції —арешт і навіть тюремне ув’язнення від місяця до року, а також позбавлення звань, посад і соціальних виплат.


От чому греки уважно придивляються до агітаційних плакатів і листівок, якими знову заклеєні всі міста та села країни. До добре знайомих політиків, які тривалий час «робили» політику в країні, цієї осені приєдналися і новенькі. Наприклад, Вангеліс Меймаракіс, який очолив правоцентристську партію «Нова демократія» після того, як пішов у відставку з посади її голова Антоніс Самарас. З листівок на співвітчизників заклично дивиться і добре знайомий кожному греку герой країни Маноліс Глезос. Його ім’я прославилося після того, як у травні 1941 року разом з Апостолосом Сантосом він зірвав фашистський прапор з Акрополя. Так, Глезос відтоді постарів, але залишився справжнім бійцем, якого любить народ. 2014 року він набрав рекордне число голосів на виборах до Європарламенту, куди обирався від партії СІРІЗА. Влітку цього року в знак своєї незгоди з її політикою він здав свій депутатський мандат. Його ж першим номером у свій виборчий список і поставила нова партія «Народна єдність», що її створили політики, які відкололися від СІРІЗИ. Її лідер Панайотіс Лафазаніс оголосив: «Глезос із нами, Глезос із народом!» саме в його 93-й день народження — 9 вересня. І це набагато підвищило шанси «Народної єдності» на отримання місць у парламенті.


На початку виборчої кампанії всі оглядачі віддавали пальму першості Алексісу Ципрасу. Так, і сам екс-прем’єр самовпевнено заявляв у своїх виступах перед виборцями: «Я переконаний, що СІРІЗА стане і на нових виборах першою політичної силою. Якщо ж не одержимо абсолютної більшості, то нам потрібний буде політичний партнер. У всякому разі країна матиме ефективну урядову команду». Та після політичних дебатів між Ципрасом і Меймаракісом, проведених в останній перед виборами понеділок у прямому ефірі грецького телебачення, симпатії греків різко похитнулися. Ципрас у властивій йому наступальній і категоричній манері заявив, що коаліція між СІРІЗА і «Новою демократією» — неможлива і «протиприродна» через те, що дві партії мають «величезні розбіжності з важливих питань». А Меймаракіс обрав інший тон спілкування, який сподобався багатьом виборцям. За його словами, «Нова демократія» для блага народу хоче знайти спільну мову із Ципрасом із багатьох питань зовнішньої та внутрішньої політики і водночас зберегти незалежність і ідентичність двох партій. Він запропонував створити відразу після виборів «команду для національних переговорів» з метою вироблення плану про майбутній розвиток країни. А у разі перемоги на виборах Меймаракіс пообіцяв створити уряд, який матиме «сміливість» виконати до кінця третій рятувальний план для Греції.


Соціологічні опитування, проведені після цих дебатів, засвідчили: СІРІЗА може одержати 20 вересня 26,7 відсотка голосів виборців, а «Нова демократія» — 26,2. 36 відсотків опитаних греків заявили, що знову хотіли б бачити Ципраса на посаді прем’єра, Меймаракіса підтримують 34 відсотки. А от 28 відсотків повідомили, що поки що не підтримують жодного з кандидатів. Третє місце в парламенті може отримати ультраправа «Золота зоря» або лівоцентристська ПАСОК. І лівих, і правих підтримують по 6,5 відсотка виборців. Подолає виборчий поріг і нова партія — «Народна єдність». Аналітики вважають, що в будь-якому разі абсолютної більшості, як на січневих виборах, не одержить жодна партія. І переможцям доведеться шукати союзників для створення уряду. Ципрас пообіцяв у випадку перемоги сформувати його за три дні. Він також висловив розуміння того, що переможцю треба домовлятися з іншими, оскільки «ніхто не візьме на себе відповідальність за залучення країни в нові вибори». За будь-яких політичних розкладів у парламенті новий уряд Греції має запрацювати вже 1 жовтня.